На Заході знову заговорили про лабораторне походження COVID / REUTERS

Співробітники британської розвідки на сьогодні вважають реалістичною версію про лабораторне походження коронавірусу, хоча раніше розглядали її як малоймовірну.

Про це йдеться в матеріалі The Sunday Times, журналісти посилаються на джерела в спецслужбах.

Чутки про те, що пандемія коронавірусу почалася з Уханьского Інституту вірусології, виникли від самого початку пандемії, проте західні розвідки вважали таку можливість малоймовірною. Однак зараз їхня думка змінюється.

Відео дня

Минулого тижня президент США Джо Байден наказав своїм спецслужбам розслідувати теорію про витік коронавірусу з лабораторії, і представити йому доповідь за 90 днів.

Читайте такожУ Китаї жителів мегаполісу закрили на карантин через новий спалах COVID-19

Джерела в американській дипломатії в спілкуванні з журналістами висловили стурбованість – якщо достовірно встановити причину пандемії не вдасться, то подібне може повторюватися «знову і знову».

Підвищена увага до уханьського Інституту вірусології пов'язана з новою інформацією про трьох його співробітників, які захворіли і були госпіталізовані в листопаді 2019 року – якраз під час перших повідомлень про коронавірусну хворобу.

Тепер уряди західних країн відчувають суспільний тиск з метою з'ясувати подробиці того, що сталося. Однак джерела в спецслужбах підкреслюють, що з'ясувати правду буде дуже складно через секретність китайської сторони. Пекіну, як підкреслюють в спецслужбах, буде не складно навести розслідування на хибний шлях.

Походження коронавірусу-розслідування ВООЗ

  • 14 січня 2021 року делегація експертів ВООЗ прибула в Ухань для пошуку джерела вірусу. 10 лютого їхній візит завершився.
  • У березні Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оприлюднила свій доповідь про походження COVID-19 за підсумками поїздки експертів організації в Ухань.
  • З доповіді випливає, що місія не змогла встановити джерело коронавірусу. Найбільш вірогідною версією називається передача вірусу від кажанів через проміжну тварину-носія.
  • Глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус повідомив, що буде продовжено розслідування гіпотези про лабораторне походження коронавірусу, хоча її і вважають "малоймовірною".
  • Китайська сторона тим часом різко відкидає будь-які версії про лабораторне або штучне походження COVID-19.

Поява коронавірусу в Китаї

Офіційно про перші випадки зараження невідомим раніше вірусом стало відомо на початку грудня 2019 року. Осередком поширення вірусу став продуктовий ринок в китайському Ухані.

У березні 2020 року після того, як COVID-19 поширився за межі Китаю, ВООЗ визнала трапилися пандемією.