Санкції ЄС проти російської металургії не працюють, вважає СЕО Метінвест Юрій Риженков / фото REUTERS

Європейські санкції, введені проти російської металургії, не працюють. Більш того, ці санкції ставлять в дискримінаційні умови європейські компанії, які свідомо відмовилися від співпраці з Росією. Адже вони не можуть конкурувати з тими компаніями, які продовжують купувати дешеву російську сировину.

Про це в інтерв'ю британському The Telegraf розповів генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков, коментуючи введені Євросоюзом санкції проти металургійної продукції з Росії.

"Введення деяких санкцій відстрочили, і вони почнуть працювати тільки через кілька місяців, а то й років. А є такі санкції, які, на мій погляд, не працюють належним чином - наприклад, на імпорт сталевих напівфабрикатів в ЄС. Адже Росії дали квоту на поставки цих напівфабрикатів на найближчі два роки, і ця квота - приблизно дорівнює середньому обсягу поставок російських напівфабрикатів в ЄС за останні п'ять років. Так що, в принципі, це навіть не обмеження", - підкреслив він. 

Відео дня

У той же час, він звернув увагу на те, що таким рішенням ЄС покарав ті європейські компанії, які свідомо відмовилися від російської продукції – адже тепер ці компанії програють конкурентну боротьбу тим, хто продовжує задешево купувати російські напівфабрикати. 

"Європейських компаній, які продовжують купувати російську продукцію, дуже багато. Основними країнами-імпортерами є Бельгія та Італія. Ми говоримо про мільйони тонн на рік"", - підкреслив Риженков. 

Він висловив упевненість, що подібна "м'якість" в питанні санкцій викликана серйозним російським лобі в Європі. Адже аргументи, якими оперують в цих країнах для захисту співпраці з РФ, не витримують ніякої критики – особливо коли говорять, що відмова від російської продукції викличе зупинку європейських підприємств і звільнення персоналу. 

"Компанія Метінвест купує сировину для роботи на відкритому європейському ринку. При цьому ми не звільняли наших людей з заводу у Великобританії, і ми не звільняли наших людей з заводу в Італії. І ми не збираємося зупиняти наші об'єкти. Тому, на мій погляд, там є лобіювання, яке заважає цим країнам заборонити російський імпорт", — акцентував Риженков.

Раніше міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що вся без винятку Російська Металургійна продукція повинна опинитися під санкціями, а українським металургам слід надати доступ до американського і європейського ринку.