Новим прем'єр-міністром Сполученого Королівства стала очільниця МЗС Британії Ліз Трасс. Це, безперечно, є гарною новиною для Києва. Адже вона обіцяла стати найбільшим другом України. 

По-перше, Трасс є послідовницею політики Бориса Джонсона, чому вона приділила багато уваги під час інавгураційної промови. 

По-друге, Трасс активно підіймала тему підтримки України ще до свого обрання, бо як міністерка вона була долучена до багатьох рішень та проектів. 

Відео дня

Сама українська тематика, на мою думку, допомогла їй обійняти посаду. Наскільки я бачу, саме українська тематика багато в чому допомогла їй перемогти й стати новим лідером правлячої Консервативної партії. Окрім того, в Британії, все-таки, дуже велика суспільна підтримка партнерських відносин з Україною — це 84-85%. 

Перемога Ліз Трасс означає, що Велика Британія зберігатиме стратегічний курс Бориса Джонсона

Натомість опоненту Трасс – Ріші Сунаку було в принципі важко підіймати українську тему.

По-перше, це не його комплекс питань як міністра фінансів. 

По-друге, у його дружини виявились зв'язки з компанію, штаб якої розташовано у Москві.

Перемога Ліз Трасс означає, що Велика Британія зберігатиме стратегічний курс Бориса Джонсона. А високий рівень та якість відносин між Сполученим Королівством та Україною буде збережено. 

Трасс багато пообіцяла в контексті посилення поставок озброєння

До речі, зважаючи на те, що саме Трасс стала новим прем'єром, є очікування того, що у цих відносинах буде більше паблісіті. Тому, що Тасс буде багато в чому наслідувати Джонсона. Ймовірно, і в контексті медійності та приділення уваги українському напрямку це також справдиться. 

Окрім того, Трасс багато пообіцяла в контексті посилення поставок озброєння. Тому можна прогнозувати, що ми побачимо стовідсоткову відповідність нашим замовленням. Тобто, що Україна запитуватиме, те і поставлятимуть для ЗСУ. 

Треба розуміти, що кількісно британцям важко конкурувати з американцями в контексті допомоги. Та фактично саме британці задавали і задаватимуть тренд. Не забуваємо, що перші протикорабельні ракети надали нам саме британці. Перші гаубиці дали британці. Вже потім до цього тренду підтягувались американці та інші союзники.

Трасс почне закручувати росіянам гайки ще крутіше, ніж попередній прем'єр-міністр

Існує дуже багато шляхів, де Велика Британія може стати номером "один" в контексті ініціативності. І саме в іміджі трендсеттера Трасс зможе себе проявити. Є привід очікувати, що саме від Британії будуть надходити ініціативи, саме британці починатимуть нові проекти щодо співпраці та допомоги Україні. 

Наприклад, наразі в Британії працює програма з підготовки українських військових. Також є так званий план Маршалла (щодо відновлення України), в якому британці також можуть зайняти провідну позицію. 

Наразі великим питанням залишається, хто саме стане наступником Трасс на посаді очільника британського МЗС. Проте у британських політиків є добра традиція: займаючи крісло прем'єра, залишити за собою привілей впливати на ту сферу, якою опікувались раніше. Тому, впевнений, що санкції проти РФ точно не будуть послаблені.

Тобто тиск  британців на Путіна, навпаки, тільки посилюватиметься. Прем’єрство Ліз Трасс для нього означатиме "Джонсона, помноженого на два". Мова йде про те, що Трасс продовжить активну русофобію, розпочату її попередником.

Новообрана прем’єрка вже ініціювала проект "знищення Лондонграду"

Потрібно розуміти: Трасс повинна закріпитися і продемонструвати результат. Особливо у питаннях, в яких Джонсон був найбільш успішним, а це, зокрема, протистояння РФ. Це означає, що Трасс почне закручувати росіянам гайки ще крутіше, ніж попередній прем'єр-міністр.

До речі, новообрана прем’єрка вже ініціювала проект "знищення Лондонграду". Тобто, вже розпочала руйнувати олігархічну систему росіян, яка існувала в Лондоні. Тому вона може стати у фарватері нових санкцій проти Путіна та його гаманців. А головне — така місія їй по силах. Багато в чому, завдяки її досвіду. Все-таки, Ліз Трасс приходить на посаду з великим стажем за плечима, після шести міністерських посад. 

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"