Ердоган погодився розблокувати вступ Швеції до НАТО

Він пообіцяв ратифікувати відповідний протокол.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган погодився ратифікувати вступ Швеції до НАТО.

Про це повідомив Генеральний секретар Півноаталнтичного Альянсу Йенс Столтенберг у мікроблозі Twitter. Він каже, що схвалення Туреччини вдалося досягти після його зустрічі з Ердоганом та прем'єр-міністром Ульфом Крістерссоном.

"Президент Ердоган погодився якнайшвидше передати протокол про вступ Швеції до Великих національних зборів і забезпечити його ратифікацію. Це історичний крок, який робить усіх членів НАТО сильнішими і безпечнішими", - заявив Столтенбрег.

Шлях Швеції до НАТО

Як відомо, після повномасштабного нападу РФ на Україну, Фінляндія та Швеція вирішили вступити до оборонного Альянсу. Їхні заявки ратифікували всі країни-члени НАТО, окрім Туреччини та Угорщини.

Вже 4 квітня цього року Фінляндія офіційно приєдналася до НАТО, однак вступ Швеції продовжували блокувати. Ердоган вимагав екстрадиції представників Робітничої партії Курдистану, а Угорщина - "запевнень", що між ними зі Швецією більше не буде політичних дебатів.

Перед сьогоднішнім візитом на самміт у Вільнюсі Ердоган сказав, що необхідно спочатку прокласти шлях для Туреччини в Євосоюз, а потім вже "дати дорогу" до НАТО Швеції.

Вас також можуть зацікавити новини: