Facebook видалив сотні пов'язаних з РФ акаунтів, які "розганяли" фейки про вакцинацію

Велика мережа акаунтів постила меми про те, що вакцина AstraZeneca перетворює людей на шимпанзе.

Компанія Facebook видалила зі своїх соцмереж кілька сотень акаунтів, які поширювали фейки про західні вакцини і вакцинацію. Всі вони пов'язані з російськими замовниками.

Про це йдеться в липневому звіті Facebook про безпеку. Під бан потрапили 65 акаунтів у соцмережі Facebook і 243 акаунти в Instagram. Зазначається, що розкрита мережа була націлена переважно на аудиторію в Індії, в країнах Латинської Америки, і меншою мірою – в США. Акаунти працювали на десятках платформ і форумів, але так і не змогли зібрати серйозну аудиторію. 

Розслідування встановило зв'язки цієї кампанії з фірмою Fazze - підрозділом зареєстрованої у Великій Британії маркетингової компанії, робота якої в основному велася з Росії. Зараз робота Fazze на Facebook заблокована.

Кампанія велася двома хвилями, які поділяв інтервал у п'ять місяців. У листопаді та грудні 2020 року мережа почала постити меми та коментарі, в яких стверджувалося, що вакцина AstraZeneca перетворить людей на шимпанзе. Через п'ять місяців, в травні 2021 року, та ж мережа почала постити "звіт AstraZeneca", що нібито просочився в мережу, і де ставилася під сумнів безпека вакцини Pfizer.

Обидві хвилі компанії збіглися з періодами, коли в низці країн обговорювалося питання про екстрене застосування даних вакцин.

Читайте такожРосія та Китай поширюють фейки про COVID-вакцини – Білий дім

Навесні повідомлялося, що в Івано-Франківській області судитимуть жінку, яка в соціальній мережі Facebook поширила неправдиву інформацію про вакцину.

За даними суду, на своїй сторінці в Facebook жінка "поширила неправдиву інформацію щодо вакцини, яка нібито не пройшла всі етапи випробування, що могло викликати паніку серед населення".

Жінці загрожував штраф у розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-255 грн) або до одного місяця виправних робіт з відрахуванням 20% заробітку.