Дмитра Бикова отруїли у 2019 році / фото svoboda.org

Співробітники ФСБ Росії могли отруїти російського письменника Дмитра Бикова, під час його поїздки до Новосибірська у 2019 році, речовиною нервово-паралітичної дії, до якої відноситься «Новачок».

Про це йдеться в спільному розслідуванні дослідницької групи Bellingcat і російського видання The Insider.

За їхніми даними, Бикова в тій поїздці таємно супроводжували ті ж офіцери спецслужби, що підозрюються в замаху на опозиціонера Олексія Навального.

Відео дня

17 квітня 2019 року Биков був госпіталізований в Уфі, погано йому стало ще в аеропорту Новосибірська, звідки він вилітав. Симптоми, з якими він був госпіталізований, нагадують симптоми отруєння фосфорорганічними речовинами, пишуть розслідувачі. Речовиною з цієї групи - отрутою "Новачок" - пізніше був отруєний і Навальний.

Як з'ясували розслідувачі, у стеженні за Биковим брали участь співробітники Інституту криміналістики ФСБ і служби із захисту конституційного ладу. Зокрема, це були Володимир Паняєв і Валерій Сухарєв, який користувався паспортом на ім'я Микола Горохов. Їх поїздки країною збігалися з регіональними поїздками письменника.

Читайте такожУ Росії знайшовся зниклий екс-очільник лікарні, в якій лежав Навальний

Отруєння Дмитра Бикова

16 квітня 2019 року в Уфі, куди Дмитро Биков приїхав виступати з лекцією, він був госпіталізований. У лікарні у Бикова почався набряк мозку, він був введений в медикаментозну кому.

У ніч на 19 квітня Биков спецбортом був доставлений до Москви і поміщений в НДІ імені Бурденка, залишаючись в стабільно важкому стані.

21 квітня у зв'язку з поліпшенням самопочуття Биков був переведений на самостійне дихання.

23 квітня Биков опублікував колонку в журналі «Російський піонер», де охарактеризував свою проблему зі здоров'ям як «гротескну».

25 квітня, виступаючи в програмі «Один», записаної для радіо «Ехо Москви» ще в лікарні, Биков назвав причиною своєї госпіталізації отруєння.

29 квітня Бикова виписали з госпіталю імені Бурденка.