Союзники пропонують фінансувати Київ за рахунок заморожених російських активів / фото REUTERS

Союзники України планують фінансувати Київ за рахунок випущених західними країнами боргових зобов'язань та облігацій. Забезпечуватимуться такі зобов'язання замороженими російськими активами. Про це пише Financial Times.

За даними видання, вже після завершення війни "коаліція, яка підтримує Україну, вимагатиме, щоб Росія сплатила борг, а якщо вона цього не зробить, то заморожені російські суверенні активи будуть конфісковані".

Зазначається, що ці плани вже розіслані бельгійським урядом країнам "Великої сімки". Представники двох країн повідомили, що на даний момент цей план є основним варіантом розблокування заморожених коштів для України.

Відео дня

Як відомо, у Депозитарії цінних паперів у Брюсселі зараз заморожено російських активів на суму близько 191 мільярда євро.

Розмови про конфіскацію російських активів ведуться вже давно, але багато країн, у тому числі Франція та Німеччина, висловлюють побоювання, що якщо і йти на такий крок, необхідно знайти юридично невразливі рішення, позаяк вилучення похитне віру інших країн у те, що Захід є надійною гаванню для зберігання їхніх активів, чого в ЄС хочуть уникнути.

Допомога Заходу Україні - останні новини

У четвер, 1 лютого, Європейський Союз виділив 50 млрд євро для України. Пакет, який покликаний стати опорою українському бюджету, виділяють на чотири роки.

Також УНІАН повідомляв, що високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, віце-президент Європейської Комісії Жозеп Боррель похвалив ЄС за надану Україні підтримку.

Вас також можуть зацікавити новини: