Навального лікують у німецькій клініці / Фото: REUTERS

У Росії виключено об'єктивне розслідування отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, оскільки влада "сама себе не ловитиме за руку".

Про це в ефірі каналу "Україна 24" розповів російський журналіст і соціолог з Берліна Ігор Ейдман.

Читайте такожЕкс-депутат Держдуми озвучив дві версії отруєння Навального

Відео дня

На думку Ейдмана, небайдужі громадяни зобов'язані вийти на протести.

"У Росії все сприймається неоднозначно. Є велика Росія, яка живе своїм життям і не сильно з цього приводу напружується, і є інтелігенція, молодь, жителі великих міст, які стурбовані цією ситуацією. Багато з них стежили за розслідуваннями Навального, виходили на якісь акції. Ці люди зараз шоковані. Це жахливий злочин, це перехід чергового бар'єру злочинної діяльності російської влади. Для цієї частини населення це страшний виклик, і думаю, що люди ще дадуть на нього відповідь. Якщо найближчим часом громадяни не вийдуть протестувати, то влада вирішить, що з нами так можна й надалі, і нічого хорошого в далекій перспективі я не бачу, це буде торжество нелюдів", - сказав журналіст.

На думку Ейдмана, за цим злочином "стоїть особисто Путін".

"У Росії, звичайно, ніякого об'єктивного розслідування бути не може, влада не буде розслідувати свою діяльність і сама себе ловити за руку. Очевидно, що за цим стоїть найвища російська влада, в тому числі конкретно президент Путін. Ніхто б у Росії не взяв на себе відповідальність за такий масштабний по суті терористичний акт проти великого політика, всесвітньо відомого, якого в тій же Німеччині приймають як лідера держави, на такому рівні", - сказав журналіст.

Ейдман розраховує на те, що адекватне розслідування можуть провести країни Заходу.

"Крім Росії, існує й міжнародна спільнота, і я сподіваюся, що буде проведено міжнародне розслідування. Зараз йде збір підписів під зверненням до лідерів Євросоюзу і США з проханням ініціювати таке розслідування. Думаю, що Росія всіляко перешкоджатиме такому розслідуванню. Не відкидаю також, що люди, причетні до даного злочину, можуть втекти на Захід і дати свідчення", - сказав Ейдман.

Отруєння Навального: що трапилося з опозиціонером

  • Російський опозиціонер Олексій Навальний повертався до Москви з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Політика госпіталізували.
  • Прес-секретар Навального Кіра Ярмиш заявила, що у Олексія Навального «токсичне отруєння».
  • Згодом Навального евакуювали з омської лікарні на лікування до берлінської клініки Charite, де виявили отруту в організмі опозиціонера.