Інавгурація Лукашенка відбулася 23 вересня / REUTERS

У білоруській опозиції прокоментували сьогоднішню інавгурацію Олександра Лукашенка, яка пройшла в закритому для ЗМІ та громадськості режимі і без попереднього анонсу.

Читайте такожДо палацу Незалежності у Мінську поїхав святковий кортеж Лукашенка (фото, відео)

За словами члена президії координаційної ради опозиції Павла Латушка, сьогодні сталася безпрецедентна ситуація, цитує його слова Телеграм-канал Nexta live.

Відео дня

"Президент, який стверджує, що набрав більше 80 відсотків голосів на виборах, провів спецоперацію по своїй самоінавгурації. Під охороною ОМОН, в обстановці таємниці і секретності, у вузькому колі спішно звезених чиновників. Де радісні громадяни? Де дипломатичний корпус? Чесно кажучи, це більше нагадує злодійську сходку для коронації чергового злодія в законі. Очевидно, що Олександр Лукашенко президент виключно ОМОНу і жменьки чиновників, що забрехалися", - переконаний опозиціонер.

Латушко стверджує, що у Лукашенка був шанс піти, але "сині пальці зробили свою чорну справу". 

"Диявольська жага влади і параноїдальний страх змусили його в черговий раз порушити Закон. З сьогоднішнього дня він більше не президент Республіки Білорусь. Він просто глава ОМОНу, який без знаків розрізнення орудує на вулицях Білорусі, та купки бюрократів. Для нас же, громадян Білорусі, для світової спільноти він тепер ніхто. Прикра помилка історії і ганьба цивілізованого світу", - переконаний він.

Інавгурація Лукашенка: що відомо

  • Сьогодні, 23 вересня, Лукашенко вступив на посаду президента Білорусі в ході таємної церемонії інавгурації. На неї були запрошені всього кілька сотень людей, інавгурація проводилася без анонсу і телетрансляції.
  • Поклавши праву руку на Конституцію, Лукашенко виголосив присягу білоруською мовою. Потім він підписав акт про складання присяги, після чого голова Центральної комісії Білорусі з виборів і проведення республіканських референдумів Лідія Єрмошина вручила йому посвідчення президента.

Протести в Білорусі після виборів президента: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі і вважає Лукашенка нелегітимним президентом.