Міністр оборони Китаю Лі Шанфу проводить офіційний візит до Росії та Білорусі з 14 по 19 серпня. Куди він обов'язково заїде в Білорусі? Як мінімум, з інспекцією він відвідає виробництва озброєнь на китайських технологіях. І тут маємо дві адреси.

Перша - Завод точної механіки (Дзержинськ) - виробництво РСЗВ "Полонез". Для української аудиторії - концепція комплексу аналогічна відомому HIMARS, але базова ракета має дальність 300 км. Китайського гостя буде цікавити, що зроблено, що може бути зроблено ще.

Другий - малопомітне і маловідоме, але таке, що технологічне і активно розвивається, підприємство НПОО "ОКБ ТСП", яке має юридичну (але не фізичну) адресу в будівлі Держвоєнпрому по пр.Незалежності 115. Міністр поїде на виробництво. Тому що ця фірма - автор білоруської модернізації ЗРК БУК-БУК-МБ3К, в якому від початкового БУКа мало що залишилося.

Відео дня

Відповідно, слово Пекіна в питаннях продажу комплексів - ключове

Але найцікавіше там (крім, власне, електронної начинки, антени і АСУ) - ракета 9М318, в якій (як кажуть) використовується китайське ракетне паливо (хоча, ймовірно, модернізація китайського), білоруський двигун і активна головка самонаведення. Так ось, ракета здатна вражати балістичні ракети. Правда, на зустрічних курсах і в радіусі 70 км.

Обидва зразки озброєнь - Китай. Відповідно, слово Пекіна в питаннях продажу комплексів - ключове. І тут варто згадати, наприклад, Африку.

Крім того, КНР цікавлять білоруські напрацювання в області оптоелектроніки. І тут є, за що торгуватися. Але це питання одного дня.

Зокрема, КНР буде цікавити, як вписати білоруську армію в силову компоненту ШОС, як поступово прив'язати до себе

Далі - військові частини, на озброєнні яких стоїть техніка з китайським корінням. І вечір другого дня (або, якщо залишиться на 19 число, третій день) - розмова по суті про майбутні проекти.

Зокрема, КНР буде цікавити, як вписати білоруську армію в силову компоненту ШОС, як поступово прив'язати до себе. Але останнє - справа дуже віддаленої перспективи.

Одним словом, буде, за чим стежити. І буде привід трохи посміхнутися з потуг білоруської пропаганди обійтися загальними фразами і показом "покладання квіточок" до радянських монументів.

Ігар Тишкевич, політичний аналітик Українського інституту майбутнього