Politico: В Італії мафія влаштовує протести проти карантину

Торгівля наркотиками сильно постраждала від карантинних обмежень, але економічний хаос також дає злочинцям певні можливості.

Італійська мафія робить все можливе, щоб не дозволити коронавірусу нашкодити її "бізнесу". Злочинці навіть організовують насильницькі протесту проти карантину.

Як пише Politico з посиланням на італійську владу, банди спланували й керували демонстраціями в Неаполі. Ці акції переросли в сутички й атаки проти поліції. Схожі протести відбулися по всій території Італії за останні чотири дні на тлі занепокоєнь власників барів й ресторанів, що нові заходи уряду, націлені на боротьбу з COVID-19, можуть знищити їхній бізнес.

Читайте такожBloomberg: Жоден карантин не протримається довго без ліків від COVID-19Економічні потрясіння, спричинені пандемією, дали мафії можливість скупити за безцінь постраждалі компанії. Але запровадження комендантської години й карантинних обмежень стали поганою новиною для злочинного світу. Тому що поліція почала проводити більш ретельні й часті перевірки, обмежуючи свободу дій мафії. Поліція підрахувала, що закриття нічних клубів Італії доходи угруповання Каморра від продажу наркотиків обвалилися на 60%.

В неділю прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте оголосив ще більше посилення карантинних заходів. Зокрема, бари й ресторани повинні припинити обслуговувати клієнтів після шостої години вечора. У регіонах Кампанія, Лаціо і Ломбардія найбільше хворих на COVID-19. Тож місцева влада запровадила комендантську годину для того, щоб сповільнити поширення інфекції.

На протесті в Неаполі, який пройшов у минулу п'ятницю, поліція ідентифікувала членів чотирьох сімей мафії Каморра, які керували насильницькими діями. Учасники протестів кидали каміння в поліцейських, а також атакували офіцерів в машинах і били транспорт поліції палицями. Кілька італійських журналістів теж стали жертвами нападів. Губернатор регіону Вінченцо де Лука порівняв події в Неаполі з "партизанською війною".

Читайте такожBloomberg: Швеція й Італія вчать, як жити з коронавірусомГоловний прокурор з боротьби проти мафії в Італії Федеріко Кафіеро де Рахо сказав газеті Il Mattino, що "200 скутерів їхали за натовпом, а потім після погодженого сигналу почали атаку проти правоохоронців".

"Інтенсивність насильства було на рівні, не притаманному для власників ресторанів, інших бізнесменів чи робітників. Насправді ж відбулася реальна атака проти держави", - сказав прокурор, додавши, що з мирними демонстрантами також змішалися праві радикали й анархісти.

Губернатор Де Лука вважає, що протести не мають нічого спільного з реальними тривогами бізнесу через запроваджену в минулу п'ятницю комендантську годину. Акції планувалися й координувалися щонайменше за тиждень до того через соціальні мережі.

Джузеппе Анточі очолює центр Fondazione Caponnetto, який займається дослідженням мафії. За його словами, клани проти комендантської години й карантину, тому що підвищені перевірки поліції й закриття клубів шкодять їхній можливості займатися вимаганням. Крім того, продажі наркотиків обвалюються.

Читайте такожThe Guardian: Коронавірус - це не нищівна "хвиля", а пожежа"Перший карантин був нищівним для них", - сказав експерт, додавши, що мафіозні клани також використовують протести, щоб розпалити злість і загальну недовіру до держави.

"Їм вигідно створити атмосферу конфлікту між народом і державою. Вони хочуть показати, що держава не допомагає нікому. Таким чином мафія розширює свою мережу союзників. Якщо бос мафії платить за ваші покупки в супермаркеті, коли у вас немає грошей, він стає для вас покровителем. Ми ризикуємо повернутися в 30-40 роки, коли ватажків мафії вважали інстанцією, яка вирішує проблеми й суперечки", - сказав Анточі.

Експерт пояснив, що багато бізнесменів, які пережили перший карантин, тепер можуть розоритися, якщо не отримають допомогу. У мафії є нелегальні гроші, які їй потрібно відмити шляхом інвестування у законних підприємців. Якщо бізнес звернеться до мафії по позики, відсотки будуть настільки великими, що власникам доведеться віддати частку бандам.

"Держава повинна прийти на допомогу бізнесу і якомога швидше. Інакше це зробить мафія", - наголосив Анточі.

Ситуація з коронавірусом у Італії

  • Останнім часом в Італії поширення коронавірусу стало дуже інтенсивним. 19 жовтня в країні зафіксували рекордну кількість захворювань.
  • 9 жовтня в Італії вперше з березня зареєстрували понад 5 тисяч нових випадків захворювань на COVID-19 за добу.
  • Італія була першою країною в Європі, яка постраждала від коронавірусу. За кількістю смертей інфікованих вона знаходиться на другому місці серед європейських країн після Великої Британії.