Карантин не може тривати вічно / УНІАН

Ніхто не хоче повертатися під жорсткий загальнонаціональний карантин. Еммануель Макрон у Франції й Педро Санчез в Іспанії виключають можливість, що знову закриють всіх вдома, навіть якщо випадків COVID-19 стане ще більше.

Читайте такожBloomberg: Вихід Європи з карантину був помилкоюПричини такої їхньої позиції цілком очевидні. Ще один раунд тотального карантину потопить економіку й розділить суспільство. Крім того, це буде визнанням поразки політиків й чиновників у сфері охорони здоров'я, які наполягають, що зараз вони "більш готові" взяти пандемію під контроль, ніж в найважчі дні навесні. Про це пише Bloomberg.

Менш агресивна стратегія поєднання профілактичних заходів з очікуванням появи вакцини досить похвальна. Але у неї теж є свої межі. Політики щодо масок стають жорсткішими і складнішими, ризикуючи спровокувати спантеличення й ворожість. Обмеження міжнародних подорожей, які не завжди можна легко чи ефективно втілити, знову посилюються. Проведення тестів і відстеження контактів грають критичну роль для здатності знаходити вчасно нові випадки зараження. Але ресурсів досі замало. Іспанія залучила армію до боротьби з пандемією.

Відео дня

Добитися виконання цілої купи різних правил з часом буде дедалі важче. Історія доводить, що громадяни зрештою починають ігнорувати епідемічні декрети. Під час пандемії іспанського грипу 1918-1919 років одні люди відмовлялися носити маски. А в 19-му столітті мешканці Неаполя влаштовували протести проти правил, покликаних скоротити поширення холери. Як стверджує історик Френк Сноуден, вони з'їдали велику кількість фруктів, які влада могла конфіскувати. У карантинних заходів є свій термін придатності.

Bloomberg пише, що потрібен новий акцент на лікуванні замість профілактики. Хоч в колективній уяві вакцини - це серйозна річ, винайдення ліків від коронавірусу здатне справді все змінити. Швидше за все, їхнє виробництво буде дешевшим і швидшим, ніж у випадку вакцини. Зупинка заражень чи смертей позбавить COVID-19 його найстрашніших рис.

Читайте такожNew York Times: Лікарі досі поняття не мають, як лікувати COVID-19Нажаль, після семи місяців пандемії прогресу в пошуках ліків немає. Людство тепер краще лікує тяжко хворих, але не на багато. Минулого місяця Дорадчий науковий комітет уряду Франції опублікував звіт, в якому йдеться про те, що протизапальний препарат dexamethasone скорочує смертність серед пацієнтів, які страждають від проблем з диханням. Ефективність в лікуванні хворих на COVID-19 продемонстрували й ліки від артриту під назвою tocilizumab.

Коронавірус не простий і атакує організм людини по-різному. Зокрема, він може спровокувати безконтрольну імунну реакцію. Пошуки ліків вимагають ресурсів. У Milken Institute нарахували 316 препаратів, які зараз досліджують по всьому світі. На додачу триває робота над 203 вакцинами.

Однак, багато часу було просто втрачено. Швидкі клінічні випробування, націлені на швидкий результат, лише посіяли спантеличення й наробили шуму. Досі було більше провалів, ніж успіхів. Ліки від малярії hydroxychloroquine виявилися не здатними боротися з коронавірусом, так само як і препарат від ВІЛ lopinavir.

Існують способи покращити пошуки ліків, такі як адаптивні клінічні випробування. Посилення міжнародної співпраці теж збільшать масштаби досліджень і дозволять уникнути виконання однієї і тієї ж роботи різними сторонами. У Європі міжнародні дослідження на зразок Discovery, які очолила Франція, не змогли стати достатньо масштабними. І це розчаровує. Змусити країни співпрацювати разом важче, ніж закрити небо і тим самим розділити їх. Але вигода від такої співпраці була б значно вищою.

Видання пише, що вартість розробки ліків від COVID-19 складала б приблизно 200 мільйонів доларів за препарат. І це значно дешевше, ніж розробка однієї вакцини. І це здається більш привабливим, зважаючи на те, що для лікування COVID-19 може знадобитися коктейль з різних засобів. Клінічний фармаколог з Оксфордського університету Джефрі Аронсон минулого місяця підтримав використання набору ліків для організації так званої "облоги" для коронавірусу. Різні препарати будуть блокувати здатність вірусу проникати в клітини, зупиняти його відтворення, якщо він все ж заразить клітини, а також змінювати імунну реакцію тіла в потрібний час.

Читайте такожBloomberg: Швеція й Італія вчать, як жити з коронавірусомВсе це не означає, що профілактичні заходи, такі як одягання масок і дотримання соціального дистанціювання, потрібно скасувати. Але наукові дослідження потребують підтримки й координації в рамках більш широкого плану. Замість того, щоб вести дебати про "розумні" чи "дурні" карантини, краще зосередитися на пошуках ліків, які зроблять всі обмеження недоцільними.

Що відомо про ліки проти коронавірусу?