Ілюстрація / REUTERS

Скасування карантину, запровадженого по всьому світу через пандемію COVID-19, й не мало бути легким. Але часи, коли спалахи зараження знову спостерігаються від Іспанії до Австралії, варто підмітити, що двом країнам з числа тих, які найбільше постраждали від коронавірусу, а саме Італії й Швеції, вдається тримати поширення хвороби під контролем.

Кількість щоденних підтверджених випадків у обох країнах тепер в середньому становить близько 200. І це значно нижче їхніх пікових значень, потужного відскоку пандемії не спостерігається, а лікарні наразі не перевантажені. Про це пише Bloomberg. Натомість в Іспанії минулого тижня щоденна кількість нових випадків перевалила за дві тисячі, а у Франції - за тисячу. І для цих країн, без сумніву, почалася друга хвиля. Але варто поцікавитися, що Італія й Швеція роблять, щоб тримати коронавірус під контролем?

Читайте такожІталія планує продовжити надзвичайний стан до кінця жовтня

Відео дня

Обидві країни раніше виділялися в Європі через досить прикрі причини. Італія стала першою країною на континенті, яка потрапила під удар COVID-19. Рим першим запровадив жорсткий карантин. Швеція віддала перевагу більш ліберальному й сумнівному підходу, яка суперечила практикам навіть в клубі країн Скандинавії. Стокгольм лишив школи відкритими й лише оголосив про поради з дотримання соціального дистанціювання й самоізоляції замість запровадження жорсткого карантину.

Хоч італійські обмеження, напевне, врятували життя, вони з'явилися надто пізно. Тим часом, шведського карантину так і не було. У Італії від коронавірусу загинули більше 35 тисяч людей. Це означає, що в країні було 600 смертей на мільйон населення. У Швеції аналогічний показник, хоча тут померли 5,7 тисяч людей. Однак, на нинішньому етапі після піку, коли Італія поступово відновлює роботу своєї економіки, а Швеція дотримується своєї старої політики, здається, що обидві країни знайшли спосіб жити з коронавірусом.

В Італії вертикальне управління охороною здоров'я після карантину, здається, працює. Як і в інших країнах, тут люди повинні не наближатися один до одного ближче ніж на метр, носити маску в громадських приміщеннях або в транспорті. Але в Італії особливо жорстко підійшли до виконання всіх цих вимог.

Читайте такожУ Швеції звинуватили ВООЗ в невірній інтерпретації даних епідемії в країні

Щоб сісти на потяг чи зайти в офісну будівлю, потрібно міряти температуру. А вечеря в ресторані включає передачу адміністрації своїх контактів, щоб в разі зараження можна було відстежити всі контакти. У Сардинії, на Сицилії й Пульї потрібно заповнювати спеціальні форми, щоб отримати доступ до популярних туристичних точок. На півночі Італії в Ломбардії, де був епіцентр пандемії, маски потрібно носити навіть на вулиці. По всій країні порушення карантину - це злочин, за який доведеться заплатити штраф або навіть відсидіти у в'язниці.

Ефективність цих правил свідчить про готовність і бажання людей їх виконувати, - сказала професор Університету Бокконі Росанна Тарріконе. Регуляції стосуються того, як люди танцюють на дискотеках чи засмагають на пляжах. І без певних покарань за порушення навряд чи результати були б блискучими. Пам'ять про страшні сцени з перевантажених лікарень в розпал пандемії COVID-19 теж мотивують багатьох. Тож в Італії закріпилося відчуття колективної відповідальності, яке поєднується зі страхом.

Якщо в Італії бюрократія, примусове виконання й слухняність стали ключем до контролю спалахів COVID-19, то Швеція, на перший погляд, робить щось абсолютно протилежне. Після вагань і сумнівів у своєму підході невтручання, особливо після велику кількість смертей у будинках для пристарілих і зростання рівня заражень в червні, країна все ж зберегла свій курс.

Читайте такожThe Guardian: Східна Європа постраждала від коронавірусу менше, ніж Західна, чому?

У Швеції носити маску не обов'язково. Соціальне дистанціювання - це рекомендація, а не правило. І людям просто радять лишатися вдома, якщо вони почуваються погано. Те, що крива заражень у Швеції вирівнялася, без сумніву стане переконливим аргументом в для учасників протестів проти карантину в США, які вимагають: "Давайте будемо як Швеція!". Але вони упускають з поля зору головне.

Шведи не отримали вигоду від того, що просто дозволили вірусу поширюватися. Їхній рівень імунітету досі низький, про що свідчать тести на антитіла. І їм ніхто не казав бути абсолютно беззастережними. В Швеції відбулися зміни в людській поведінці. Потік людей у багатьох місцях досі не відновився, про що свідчать дані про мобільність від Google. Чиновники регулярно застерігають громадян, що недотримання соціального дистанціювання призведе до посилення правил. Деякі "гвинти" все ж були "закручені": від заборони відвідувати будинки для пристарілих до закриття ресторанів у Стокгольмі, які не виконують інструкцій. Соціальне дистанціювання приносить свої плоди.

Це не та модель, яку легко можна відтворити будь-де. Шведи - молодий народ, їхня країна малонаселена і значна частина громадян і так живе відносно ізольованим життям, працюючи з власного приватного будинку. Але секретом Швеції може бути послідовність.

Читайте такожДля розробки вакцини та пошуку ефективних ліків проти COVID-19 необхідно понад 31 мільярд доларів - ВООЗ

За словами італійського вченого з управління кризами Джуліано Ді Балдассарре, який працює у шведському Університеті Уппсала, це ключовий компонент для гарантування збереження політики щодо COVID-19 у довгостроковій перспективі. Якщо мета полягає в тому, щоб навчитися жити поруч з коронавірусом поки не з'явиться вакцина чи ліки, постійне скасування й посилення правил може виявитися контпродуктивним. Такий режим буде майже неможливо втілити.

Тож якщо Італія демонструє вигоду обережності й втручання, Швеція нагадує, що пандемія коронавірусу - це марафон, а не спринт.