REUTERS

Будучи першою великою країною, яка скасувала карантин, Китай зосередився на зусиллях, націлених уникнути нищівної другої хвилі зараження в той час, як він намагається повернутися до звичного темпу життя.

Парти в школах розставляють подалі одна від одної, маски носити обов'язково, а додатки на телефонах стежать за людьми скрізь: від фінансового вузла в Шанхаї до найхолоднішої провінції Хейлунцян. Як пише Bloomberg, китайські вчені дійшли висновку, що винищити коронавірус не вдасться. Тому уряд зосередився на тому, щоб стримати інфекцію на контрольованому рівні з метою уникнути катастрофічних спалахів, які перевантажать лікарні.

Читайте такожNewsweek: Помилка в лабораторії Китаю могла стати причиною пандемії коронавірусу

Відео дня

Баланс, який би дозволив людям повернутися до нормального життя і стримав випадки зараження на низькому рівні - це те, що потрібно знайти країнам по всьому світу включно з сильно постраждалими США й Італією. І хоч в Китаю є деякі інструменти, недоступні іншим, зокрема могутнє державне стеження і контроль пересування людей, у нього немає ані чіткого уявлення про такий баланс, ані гарантій успіху.

"Це означає, що на тлі запуску економіки й соціального життя в Китаї існує багато відомих змінних, які можуть призвести до початку нового спалаху", - сказав професор громадського здоров'я Міського університету Гонконгу Ніколас Томас.

Bloomberg описує стратегії, які китайські міста застосовують, намагаючись стримати COVID-19. Безперешкодні мандрівки по всьому світу навряд чи будуть можливими у світі після коронавірусу. Адже країни бояться імпортувати інфекції, які дадуть поштовх новим хвилям. Майже всім іноземцям заборонено перетинати кордон Китаю. А китайські громадяни, повертаючись додому, повинні провести щонайменше два тижні в ізоляції. У Пекіні також потрібно відбути ще додаткові сім днів у домашній ізоляції після цього. В столиці мешканців заохочують скаржитися, якщо їхні сусіди виходять з дому. Жорсткі обмеження лише посилили в Пекіні, хоча впродовж останніх тижнів тут не було зафіксовано нових випадків зараження. Одна з причин такої ситуації полягає в тому, що в місті живе політичний клас Китаю.

Читайте такожThe Guardian: В гонитві за ліками від коронавірусу постраждають бідні країни

"Пекін - столиця. Багато урядових лідерів живуть там. І вони зважають на політичний вплив і соціальну стабільність", - сказав директор Центру дослідження глобального здоров'я з Університету Сеттон Холл Хуань Янчжонг.

Інші китайські регіони з найбільш жорсткими обмеженнями пересування - це прикордонні провінції, такі як Хейлунцян, де хвиля зараження почалася через людей, які прибували з Росії. Влада провінції вимагає, щоб ті, хто приїжджає з закордону, проводили в карантині 35 днів. Крім того, бізнес, пов'язаний з імпортом і експортом дуже обмежений.

В фінансовому вузлі Шанхаю внутрішнє пересування людей майже необмежене, оскільки місту необхідно лишатися відкритим для інвестицій і талантів. Журналіст Bloomberg зміг без перешкод приїхати з провінції Хубей, з якої почалася пандемія коронавірусу, в Шанхай. Йому не довелося дотримуватися жодних заходів карантину чи здавати тести при в'їзді в місто. Швидше за все, за шанхайським досвідом будуть найбільш пильно стежити в інших глобальних фінансових центрах, таких як Нью-Йорк і Токіо.

Читайте такожPolitico: У США перевіряють, чи хтось може зробити з коронавірусу біологічну зброю

В той час, як багато країн досі не можуть провести тести для всіх, хто вже захворів, Китай тепер намагається проводити діагностику на випередження. В провінціях Хубей і Гуандун компанії просять всіх працівників здавати тести кожного дня перед тим, як піти додому. В Шанхаї здавати тести можна добровільно. Будь-хто і будь-яка компанія можуть замовити це у місцевих лікарнях.

Клініки, інфекціоністи й місцевий Центр контролю й профілактики захворювань спільно працюють над тим, щоб визначити, діагностувати й ізолювати заражених людей. Вони також намагаються швидко відстежити контакти хворих й відправити їх в карантин.

Також у Китаю є ще один інструмент, не доступний для західних демократій. Він поєднує силу свого апарату стеження і великих інтернет-компаній, щоб тримати на контролі всіх вразливих до коронавірусу людей. Функції стеження і моніторингу стану здоров'я вбудовані в додатки для смартфонів, які розробили компанії Alibaba Group Holding Ltd й Tencent Holdings Ltd.

Читайте такожNewsweek: Китай помилково позначив сотні заражених коронавірусом людей як "одужалих"

Ці програми збирають дані з урядових департаментів, телефонів приватних користувачів, дані про трансакції й місце розташування для того, щоб створити детальну картинку про рівень загрози зараження для кожного. Зрештою, мільйонам людей доводиться демонструвати свої коди червоного, жовтого і зеленого кольорів, перш ніж увійти в готель, ресторан, магазин, метро чи житловий будинок.

Статус коду оновлюється часто. Зелений дає повну свободу пересування. Але його легко можна втратити. Достатньо відвідати торговий центр, в який пішла також інфікована людина, і код зміниться на жовтий. А це означає, що потрібно відбути домашню ізоляцію.