REUTERS

Близько десятка помітних вчених США, мільярдерів і промислових титанів кажуть, що у них є відповідь на пандемію коронавірусу. І вони знайшли таємний шлях, як представити свій план Білому дому.

Про це пише Wall Street Journal. Неоднорідну групу очолює 33-річний лікар Том Кехілл, який став венчурним інвестором. Він живе в невеликій орендованій квартирі біля стадіону Фенвей Парк в Бостоні. У нього є лише один пристойний костюм, а ще дуже багато зв'язків, які дозволяють йому впливати на рішення уряду США у війні проти COVID-19.

Читайте такожNew York Times: Більшість заражених коронавірусом в США навіть не підозрюють про це

Відео дня

"Ці вчені і їхні союзники називають свою роботу "Манхеттенським проектом епохи карантину", посилаючись на назву групи вчених часів Другої світової війни, яка брала участь в розробці атомної бомби. Цього разу вчені об’єднують мізки й гроші, щоб отримати квінтесенцію передових ідей, зібраних з усього світу", - пише Wall Street Journal.

Видання пише, що група називається "Вчені за зупинку COVID-19" (Scientists to Stop Covid-19). В неї входять біохіміки, імунобіолог, нейробіолог, хронобіолог, онколог, гастроентеролог, епідеміолог і ядерний фізик. Серед вчених в центрі проекту - біолог Майкл Росбаш, лауреат Нобелівської премії 2017 року.

"Без сумніву, я серед них найменш кваліфікований", - каже він.

Група, про роботу якої раніше не було нічого відомо, виступила посередником для фармакологічних компаній, які шукають надійний зв'язок з впливовими людьми в адміністрації Дональда Трампа. Вони працюють віддалено як вільна комісія з рецензування досліджень щодо коронавірусу, відсіюючи помилкові дослідження. Лише перспективні розробки потрапляють на стіл чиновників США, які ухвалюють політичні рішення. Група підготувала конфіденційну доповідь на 17 сторінок, в якій були описані неортодоксальні методи боротьби з коронавірусом. Однією з ідей, наприклад, було лікувати пацієнтів потужними препаратами від еболи, але значно більшими дозами, ніж раніше.

Читайте такожСпецслужби десятки разів попереджали Трампа про небезпеку коронавірусу - ЗМІ

Управління з продовольства і медикаментів США, а також Департамент у справах ветеранів вже реалізували деякі з рекомендацій. Зокрема, вони скоротили виробничі норми й вимоги для певних ліків, необхідних для боротьби з коронавірусом. Директор Національного інституту охорони здоров'я США Френсіс Коллінз погодився з більшою частиною рекомендацій з доповіді групи. Про це свідчать документи, які опинилися в розпорядженні Wall Street Journal. Доповідь була передана віце-президенту Майку Пенсу, який очолює групу в Білому домі з боротьби проти коронавірусу.

Головний актив доктора Кехілла - його зв'язки, які він нажив через свою інвестиційну фірму. Серед його контактів мільярдери, такі як співзасновник PayPal Пітер Тіль, засновник інвестиційної компанії Raptor Group Джеймс Паллота і фінансист Майкл Мілкен. Завдяки їм доктор Кехілл отримав достатню легітимність, щоб пробитися до чиновників США в розпал кризи. Він і його група часто дають поради Ніку Аєрсу, який давно працює помічником Майка Пенса.

Читайте такожPolitico: У США перевіряють, чи хтось може зробити з коронавірусу біологічну зброю

Видання пише, що ніхто з учасників групи не отримає фінансової вигоди від поточної діяльності. Вони стверджують, що мотивовані можливістю використати свої зв'язки і збалансовану наукову інформацію для боротьби з COVID-19, яка на федеральному рівні і на рівні штатів проходить з проблемами.

"Ми можемо зазнати невдачі. Але якщо все вдасться, це може змінити світ", - сказав хімік з Гарвардського університету і учасник групи Стюарт Шрайбер.