Ілюстрація / REUTERS

В той час, як країни намагаються в пришвидшеному режимі розробити вакцину від коронавірусу, цінник на препараті насправді може виявитися дуже великим. А у Європи не дуже багато грошей.

Про це пише Politico, звертаючи увагу на загрозу, що президент США Дональд Трамп, вірогідно, намагається заманити німецьку біотехнологічну компанію CureVac в свою країну. Він намагається це зробити раніше, ніж Єврокомісія запропонує фірмі 80 мільйонів євро позики для спроби запуску виробництва ефективної вакцини від коронавірусу в Європі.

Читайте такожThe Guardian: В гонитві за ліками від коронавірусу постраждають бідні країни

Відео дня

Але ця сума - лише крапля з того, що насправді буде потрібно будь-кому з розробників вакцин на фінішній прямій. Кожен етап роботи має дуже високу ціну. Зараз є більше 70 вакцин-кандидатів. Скільки це буде коштувати в кінці-кінців?

"Ох, мільярди, мільярди і мільярди", - сказав директор консалтингової компанії Vital Transformation Дуейн Шультесс.

"Ми говоримо про профілактичну вакцину для всього населення планети", - додав він.

Після того, як розробка вакцини-кандидата закінчиться, вона повинна спочатку пройти через випробування на тваринах, перш ніж її почнуть давати людям. Це потрібно для перевірки безпечності препарату. Після того повинні початися широкомасштабні тести для перевірки ефективності. Крім того, вакцину повинні схвалити регулятори. Лише після цього можна почати масове виробництво. Потенційно йдеться про мільярди доз.

Фонд Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), який фінансує дослідження, оцінює весь процес в два мільярди доларів. І це без запуску масового виробництва. Економічний аналітичний центр Bruegel зауважив, що "державні бюджети на ці заходи доведеться помножити в кілька разів".

Читайте такожBloomberg: Вакцина від коронавірусу буде готова до масового виробництва восени

4 травня Єврокомісія збирається провести конференцію для збору грошей на вакцину, а також засоби діагностики і терапії для всього світу. Вона працює з іншими фондами, такими як Wellcome Trust і CEPI, намагаючись зібрати 8 мільярдів доларів на вакцину. На питання Politico, чи збирається Єврокомісія сама фінансувати інші проекти з розробки вакцини, відомство відмовилося відповідати.

Британський вакцинолог Сара Гілберт керує розробкою вакцини в Оксфордському університеті, зробленої з вірусу шимпанзе, яка перейшла на етап клінічних випробувань. І це зараз перший випадок в Європі. Вчена зізнається, що фінансування час від часу було проблемою. На початку команда Гілберт отримала 2,5 мільйона фунтів стерлінгів від національних фондів Великої Британії, що допомогло підготуватися до клінічних випробувань.

"А потім знадобилося ще більше грошей", - каже Гілберт.

"Це незвична ситуація, в якій доводиться зібрати потрібне фінансування", - додала вона, зауваживши, що поки вона пише грантові заявки, проект вакцини просувається далі.

Щоб пройти через дуже дорогі етапи процесу, команда Гілберт отримала цього тижня 20 мільйонів фунтів стерлінгів. Але це сталося тільки після оголошення про перехід до клінічних випробувань. Уряд Великої Британії також оголосив, що виділив 22,5 мільйона фунтів стерлінгів для іншого проекту з розробки вакцини в Імперському коледжі Лондона.

Читайте такожWashington Post: США буде нелегко запустити економіку без ліків від коронавірусу

Експерти кажуть, що Європа добре показала себе на ранніх етапах фінансування досліджень, які зазвичай проводять менші біотехнологічні компанії чи інститути. Але процес стає дорожчим з прогресом. Саме тому великі наукові компанії долучаються до розробки пізніше.

"Європа чудово справляється з базовою наукою. Але коли настає час рушити на всіх парах вперед, з'являється потреба в сотнях мільйонів доларів для переходу до клінічних досліджень. І в Європі не вдається зібрати такі долари чи євро", - пояснив Шультесс.

Читайте такожБілл Гейтс назвав реальний термін виходу вакцини від коронавірусу

В 2019 році 80% розвинених біотехнологічних компаній в Європі були куплені великими фірмами зі США. В Bruegel зауважують, що лише 20-40% вакцин, які доходять до клінічних випробувань, насправді успішні. Це означає, що багато мільйонів доларів потрібно витратити на перевірку препаратів, які насправді або не ефективні, або небезпечні.

Директор Wellcome Trust Джеремі Фаррар вважає, що ключ до успіху лежить в тому, щоб країни інвестували в кілька вакцин одночасно. Тому що не має гарантій, що конкретний проект буде точно успішний.