Світлану Тихановську висунули на Нобелівську премію миру / REUTERS

Білоруських опозиціонерів Світлану Тихановську, Марію Колеснікову і Вероніку Цепкало висунули на Нобелівську премію миру 2021 року.

Читайте такожТихановська оголосила Лукашенку ультиматум

Про це повідомляє видання Vart Land з посиланням на заяву норвезького депутата Гейра Тоскедала.

Відео дня

"Опозиційні політики Білорусі мають дивовижну мужність. Вони влаштовують мирні демонстрації, попри те, що влада застосовує насильство проти них", - передає газета слова депутата.

У підставах висунення кандидатур йдеться, що Тихановська, Колеснікова і Цепкало заслуговують високої нагороди за боротьбу за чесні вибори та натхнення на мирне протистояння нелегітимному режиму в Білорусі.

Лідер білоруської опозиції Марія Колеснікова / REUTERS

Що цьому передувало

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.

Лауреати Нобелівської премії у 2020 році

  • Нобелівська премія з медицини - вчені Харві Алтер, Майкл Хьютон і Чарльз Райс за вирішальний внесок у боротьбу з гепатитом.
  • Нобелівська премія з фізики - вчені Роджер Пенроуз, Райнхард Гензель і Андреа Гез, які досліджували чорні діри.
  • Нобелівська премія з хімії - мікробіолог Еммануель Шарпантьє і біохімік Дженніфер Дудна за розробку методу редагування генома.
  • Нобелівська премія з літератури - американська поетеса Луїза Глюк "за її безпомилковий поетичний голос, який своєю аскетичною красою робить існування індивідуума універсальним".
  • Нобелівська премія миру - Всесвітня продовольча програма по боротьбі з голодом і забезпеченням продовольчої безпеки в усьому світі.