Лондон відклав проект санкцій проти РФ на тлі візиту глави МЗС Елізабет Трасс до Москви

Міністерство підтвердило затримку, але пообіцяло, що вже цього тижня документ відправлять на розгляд парламентарям.

МЗС Британії не представило парламенту проект "найжорсткіших" санкцій проти Росії у разі її вторгнення до України. Нині очільниця міністерства Елізабет Трасс перебуває з візитом у Москві.

Про це пише британське видання The Guardian.

Проект планували схвалити до 10 лютого, проте він так і не надійшов до парламенту, що викликало в опозиції підозри про доопрацювання режиму санкції у МЗС.

Міністерство підтвердило затримку, але пообіцяло, що вже цього тижня документ відправлять на розгляд парламентарям.

"Це буде найбільш жорсткий режим санкцій Британії проти Росії, і це означає, що ми зможемо діяти узгоджено зі США й іншими партнерами", - розповіли у МЗС.

Офіційно про причини такої затримки не повідомили. Проте видання зауважило, що напередодні візиту Трасс російське МЗС опублікувало заяву, у якій Москва закликала Лондон "змінити риторику".

Читайте такожБайден переговорив з Макроном після його зустрічі з Путіним – Білий дім

Передбачається, що санкції будуть спрямовані "на будь-яку компанію, пов’язану з Російською державою, що викликає значний економічний інтерес у Москви, чи працює у секторі, що має стратегічне значення для Росії.

Закон уповноважить Мінфін Британії накладати санкції на осіб, пов’язаних з цими компаніями. Раніше країна могла вводити обмеження тільки щодо компаній чи фізосіб, відповідальних за дестабілізацію України.

31 січня Трасс під виступу у парламенті, коментуючи пропозиції МЗС, зазначила, що російському режиму "сховатися не вдасться".

У день робочого візиту Трасс до Москви британський прем’єр Борис Джонсон вирушив до Польщі, після чого відправиться в Брюссель на зустріч з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.  

Британія – одна з країн світу, яка погодилась постачати Україні зброю на тлі зростаючої російської загрози в Східній Європі. У січні до Києва прибула партія протитанкової зброї, щоб допомогти захиститися від потенційного вторгнення Росії.

Крім того, Київ та Лондон уклали стратегічні угоди щодо будівництва морських портів і кораблів для українського ВМС.

Раніше міністр закордонних справ Елізабет Трасс висловилась про імовірність нового тристороннього союзу – з Україною та Польщею.

Посол України у Британії Вадим Пристайко припустив, що Лондон після виходу з ЄС зараз у пошуках нових геополітичних інтересів, і що на роль таких друзів цілком підходить Київ: "Британія хоче знайти нових друзів. На кандидатуру такого друга Україна підходить, попри весь багаж проблем, які тягнуться за дружбою з нашою державою, а це, у першу чергу, протистояння з Росією. Британія готова до такого кроку. Демонстрацією цієї готовності є постачання зброї".

Вас також можуть зацікавити новини: