Олександр Лукашенко / фото REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав не засуджувати його країну за проведення параду до Дня перемоги у Другій світовій війні під час пандемії коронавірусу.

Читайте такожЗ георгіївськими стрічками й портретами дідів: у РФ пройшов парад до 9 травня під час епідемії (фоторепортаж)

Про це він сказав у своєму виступі на військовому параді, текст виступу розміщений на сайті президента Білорусі.

Відео дня

"Навіть думка зрадити традиціям, які ось уже 75 років прославляють історію Великого Подвигу переможців, для нас є неприпустимою. Але в цьому шаленому світі, що втратив орієнтири, знайдуться люди, які засуджують нас за місце і час проведення цього священного дійства. Хочу їм сказати по-людськи: не поспішайте робити висновки, а тим більше засуджувати нас - спадкоємців Перемоги, білорусів. ми просто не могли інакше, у нас не було іншого вибору, а якщо і був би, ми вчинили б так само, тому що на нас дивляться очі загиблих за нашу свободу радянських солдатів, очі замучених у катівнях гестапо партизан і підпільників, очі людей літнього віку, жінок і дітей Хатині", - сказав Лукашенко.

Він додав, що хоч і "в цьому році військовий парад у Мінську стане єдиним на пострадянському просторі, він пройде на честь всіх радянських воїнів, які визволили світ від нацизму".

Як повідомляє агентство БелТА, сьогодні в Мінську в параді взяли участь понад 3 тис. військовослужбовців і понад 150 одиниць техніки. Над містом пролетіли більш як 40 літаків і вертольотів.

За даними американського дослідницького Університету імені Джонса Гопкінса, в Білорусі коронавірус підтверджений у 21 тис. 101 людини, померла 121.

Як повідомляв УНІАН, 3 травня Лукашенко заявив, що парад на 9 травня не буде скасований, попри поширення коронавірусу.

5 травня він запросив на парад 9 травня в Мінську лідерів інших держав. Він закликав приїхати лідерів країн "хоч би з колишнього Радянського Союзу".