Лукашенко вперше прокоментував інцидент з Ryanair і затримання Протасевича

Лукашенко зазначив, що повідомлення про мінування літака надійшло зі Швейцарії.

Олександр Лукашенко, який вважає себе легітимним президентом Білорусі, заявив, що повідомлення про мінування літака Ryanair, на борту якого перебував засновник опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, надійшло зі Швейцарії.

Про це Лукашенко заявив сьогодні на зустрічі з парламентаріями, членами Конституційної комісії і представниками органів державного управління, повідомляється на сайті президента Білорусі.

За його словами, повідомлення про замінування літака одночасно надійшло зі Швейцарії в аеропорти Афін, Вільнюса і Мінська.

Читайте такожБайден заявивши про підготовку нових санкцій проти БілорусіЛукашенко заявив, що «діяв законно, захищаючи людей».

Він також заявив, що «вживши якнайжорсткіших заходів, білоруська держава в зародку придушила хвилю неонацизму».

«Найближчим часом ми представимо громадськості все, що вони наговорили, зокрема й недавно затримані», - додав він.

Також Лукашенко відреагував на арешт журналіста Протасевича. Він закликав західних захисників відповісти на які спецслужби працювали двоє затриманих. "Хто платив покидьку, який вбивав людей в братній Україні? За свої злочини відповість кожен. Це справа часу", - сказав Лукашенко, передає strana.ua.

Посадка борту Ryanair в Мінську: деталі

23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влади країни затримали засновника Опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчину, які були на борту.

Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головредом NEXTA на борту вислав винищувач Міг-29.

Того ж дня, 23 травня, Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.

Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме міжнародна організація цивільної авіації (ІСАО).

У свою чергу авіакомпанія Ryanair в коментарі з приводу вимушеної посадки свого літака зазначила, що від білоруської сторони прийшло повідомлення про загрозу безпеці на борту лайнера. При цьому перевізник не згадав, що його літак супроводжував Білоруський винищувач, а після посадки з рейсу зняли журналіста Романа Протасевича і його дівчину.

Ряд європейських країн заявили про можливе введення санкцій проти Білорусі за даний інцидент. Крім того, деякі авіакомпанії негайно припинили використання повітряного простору Білорусі.

Україна також повністю припинила авіасполучення з Білоруссю і перенаправляє всі рейси в обхід її повітряного простору. А Литва і Великобританія вже заборонили прибувати в країну літакам, які слідують через Білорусь.