Україна закриває авіасполучення з Білоруссю / фото REUTERS

З опівночі сьогодні, 26 травня, Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю.

Читайте такожВ аеропорту "Київ" озвучили наслідки припинення авіасполучення з Білоруссю24 травня відповідне рішення доручив підготувати президент України Володимир Зеленський. А вже наступного дня, 25 травня, уряд звелів Міністерству інфраструктури, Державній авіаційній службі та ДП "Украерорух" вжити для цього необхідних заходів.

У зв’язку з ухваленим рішенням українським авіакомпаніям та літакам заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь. Державна прикордонна служба також повинна припинити оформлення пасажирів, які прямують із Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

Відео дня

Припинення авіасполучення з Білоруссю: що передувало

Раніше, 23 травня, в білоруському аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчину, які були на борту.

Відразу ж з’явилася інформація про те, що Олександр Лукашенко наказав підняти винищувач, аби посадити цей лайнер у Мінську. Міноборони Білорусі, своєю чергою, підтвердило перехоплення літака Ryanair за допомогою винищувача.

Днями Білорусь примусово посадила літак компанії Ryanair і затримала опозиціонера Романа Протасевича / фото REUTERS

В авіакомпанії Ryanair, коментуючи інцидент, зазначили, що від білоруської сторони надійшло повідомлення про загрозу безпеці на борту лайнера. При цьому перевізник не згадав, що його літак супроводжував білоруський винищувач, а після посадки з рейсу зняли Протасевича та його дівчину.

Інцидент викликав різку реакцію світу й заклики до ретельного розслідування. Так, обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair у Мінську розслідуватиме міжнародна організація цивільної авіації (ІСАО).

Низка європейських країн, зокрема, заявили про можливе запровадження санкцій проти Білорусі за цей інцидент. Крім того, деякі авіакомпанії негайно припинили використання повітряного простору цієї країни.

Що робити українцям, які застрягли у Білорусі

Читайте такожNYT: Ізоляція Білорусі може дорого коштувати авіакомпаніямДля повернення до своєї країни громадяни України насамперед мають звернутися до дипломатичної установи України в Республіці Білорусь.

У разі виникнення складнощів їм рекомендується залишити заяву в контакт-центрі Міністерства закордонних справ.

Авіаперевізник, своєю чергою, зобов'язаний попередити пасажира про затримку або скасування рейсу не пізніше ніж за 3 години до початку реєстрації. Згідно з даними "Украероруху", між Україною і Білоруссю прямі рейси виконували лише дві авіакомпанії – білоруська "Бєлавіа" і українська "Мотор Січ".

Реакція Білорусі на авіаблокаду України

У відповідь на рішення України про припинення авіасполучення посольство Республіки Білорусь скерувало Міністерству закордонних справ України ноту протесту.

У ній, зокрема, вказано, що "білоруська сторона з подивом сприйняла рішення української сторони про припинення авіасполучення між Україною і Республікою Білорусь у зв'язку з авіаційною подією, яка не має відношення до України".

Вас також можуть зацікавити інші новини: