Байден повідомив, що нові санкції проти Білорусі вже в процесі розробки \ фото REUTERS

Президент Джо Байден заявив, що США введуть санкції щодо Білорусі у зв'язку з примусовою посадкою літака ірландської авіакомпанії Ryanair в Мінську і арештом співзасновника опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича.

Нові санкції проти Білорусі у зв'язку з цим інцидентом вже обговорюються, підтвердив Байден, відповідаючи на питання журналіста про те, що збираються зробити США у зв'язку з поведінкою режиму Лукашенка.

«Я не хотів би спекулювати на цю тему до тих пір, поки ми [не приймемо остаточне рішення]», - додав президент, не ставши вдаватися в подробиці.

Кількома годинами раніше Байден назвав дії влади Білорусі "обурливими" і пообіцяв дати "відповідну" відповідь у координації з Євросоюзом. Президент заявив, що інцидент з Ryanair є "прямою образою міжнародних норм", передає Голос Америки.

"Сполучені Штати рішуче засуджують як зміну маршруту літака, так і подальше зняття з рейсу і арешт Протасевича, – заявив Байден, - Цей обурливий інцидент і відео з Протасевичем, яке, судячи з усього, було записано під тиском, є ганебними нападками як на політичне інакомислення, так і на свободу преси".

Читайте такожБайден вимагає звільнення Протасевича та інших політиків режиму ЛукашенкаУ відеоролику, що з'явився в соцмережах в понеділок, Роман Протасевич підтвердив, що він знаходиться в слідчому ізоляторі в Мінську і зізнався в "участі в організації масових протестів" у країні минулого року.

Президент додав, що США приєдналися до інших країн світу, які вимагають звільнення Протасевича і сотень політичних в'язнів, незаконно арештованих режимом Лукашенка.

"Я приєднуюся до численних закликів провести міжнародне розслідування для встановлення всіх фактів у даній справі", - сказав Байден.

Дії влади Білорусі викликали обурення в міжнародному співтоваристві. Зокрема, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що глави держав і урядів Євросоюзу в ході саміту ЄС домовилися розширити економічні санкції проти Білорусі. Як повідомило Радіо Свобода, до списку санкцій будуть включені нові особи і організації, причетні до інциденту з вимушеною посадкою літака Ryanair в Мінську.

Посадка борту Ryanair в Мінську: деталі

23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчину, які були на борту.

Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головредом NEXTA на борту вислав винищувач МіГ-29.

Того ж дня, 23 травня, Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.

Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме міжнародна організація цивільної авіації (ІСАО).

У свою чергу авіакомпанія Ryanair в коментарі з приводу вимушеної посадки свого літака зазначила, що від білоруської сторони надійшло повідомлення про загрозу безпеці на борту лайнера. При цьому перевізник не згадав, що його літак супроводжував білоруський винищувач, а після посадки з рейсу зняли журналіста Романа Протасевича і його дівчину.

Низка європейських країн заявили про можливе введення санкцій проти Білорусі за даний інцидент. Крім того, деякі авіакомпанії негайно припинили використання повітряного простору Білорусі.

Україна також повністю припинила авіасполучення з Білоруссю і перенаправляє всі рейси в обхід її повітряного простору. А Литва і Великобританія вже заборонили прибувати в країну літакам, які слідують через Білорусь.