"Бухарестська дев'ятка" на саміті підтвердила готовність продовжити тиск на РФ / фото канцелярія президента Польщі

Глави держав і урядів Болгарії, Чеської Республіки, Естонії, Угорщини, Литви, Латвії, Польщі, Румунії та Словаччини (так звана "Бухарестська дев'ятка") провели надзвичайний саміт у Варшаві напередодні першої річниці повномасштабної війни в Україні.

В спільної декларації за підсумками зустрічі вони наголосили, що Росія продовжує свою неспровоковану і жорстоку агресію проти України, і вони підтримуватимуть український народ стільки, скільки буде потрібно. 

Лідери 9 країн, до яких цього разу приєдналися президент США Джо Байден і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, погодилися з тим, що рік тому Росія зруйнувала мир і безпеку в Європі. Вони ацентували, що сьогодні РФ являє собою найсерйознішу і пряму загрозу безпеці, і країни-союзники мають відповідати рішуче, згуртовано і відповідально. 

Відео дня

"Відповідно до Статуту ООН та міжнародного права Україна здійснює своє право на захист від російської агресії з метою відновлення повного контролю над своєю територією та має право на звільнення окупованих територій у межах міжнародно визнаних кордонів. З цією метою ми будемо продовжувати підтримувати зусилля України стільки, скільки буде потрібно. Ми шануємо героїзм українського народу і відвагу його армії. Ми віддаємо шану українським солдатам і жінкам-солдатам, які захищають свою свободу і наші спільні цінності", – йдеться у спільній декларації.

Вони також зауважили, що сповнені рішучості продовжувати міжнародний тиск на Росію.

"Ми найрішучішим чином засуджуємо агресивну війну Росії. Число жертв серед мирного населення в Україні збільшується через невибіркові ракетні удари Росії і точкові удари по об'єктах критичної інфраструктури, акваторія Чорного моря використовується як тренувальний полігон для цих ударів. Винні в звірствах і військових злочинах будуть притягнуті до відповідальності. Ми сповнені рішучості продовжувати міжнародний тиск на Росію. Ми також засуджуємо всіх, включаючи Білорусь, хто активно сприяє агресивній війні Росії проти України", – підкреслили лідери в заяві.

Лідери також заявили про готовність тісно співпрацювати і підтримувати партнерів – Молдову, Грузію, Боснію і Герцеговину – які "найбільш схильні до дестабілізаційного і згубного впливу Кремля" на Сході і півдні Альянсу.

На зустрічі були присутні президенти Польщі, Румунії, Словаччини Анджей Дуда, Клаус Йоханніс і Зузана Чапутова, а також президенти Болгарії, Естонії, Литви, Латвії та Угорщини Румен Радев, Алар Каріс, Гітанас Науседа, Егілс Левітс і Каталін Новак, прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала.

Що таке Бухарестська дев'ятка

Бухарестська дев'ятка складається з дев'яти країн НАТО у Східній Європі: Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини. Група була створена в 2015 році з ініціативи Польщі та Румунії у відповідь на захоплення Росією Криму. Кожна з країн-членів приєдналася до НАТО після закінчення холодної війни. 

Більшість членів групи активно надають допомогу Україні для протистояння російській агресії. Болгарія та Угорщина не дотримуються цього курсу.

Вас також можуть зацікавити новини: