Міністр закордонних справ Швейцарії сподівається, що Китай зможе "протягнути руку" на мирних переговорах по Україні

Кассіс сказав, що глава МЗС Китаю "прийняв запрошення до відома", відповідь очікується протягом декількох днів.

Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив в середу, що він сподівається, що Китай "допоможе нам" в мирних переговорах по Україні після того, як минулого місяця Швейцарія погодилася провести глобальний мирний саміт по Україні.

Україна заявила, що запросила Президента Китаю Сі Цзіньпіна взяти участь у запланованому "мирному саміті" світових лідерів у Швейцарії, щоб знайти шляхи припинення війни, яка почалася, коли Росія ввела війська в Україну 24 лютого 2022 року, пише Reuters.

На прохання президента України Володимира Зеленського нейтральна Швейцарія погодилася провести захід, але дата і місце ще не визначені.

Китай підтримує тісні зв'язки з Росією, утримуючись від критики її вторгнення в Україну, але також заявив, що суверенітет і територіальну цілісність всіх країн необхідно поважати, і запропонував свою допомогу в якості посередника в конфлікті.

На запитання Кассіса на прес-конференції в Пекіні про те, чи відповів Китай на запрошення на саміт, відповів: "Це конференція дуже високого рівня, ми не можемо очікувати негайної відповіді".

Сі Цзіньпін і президент Росії Володимир Путін оголосили про партнерство "без обмежень" в Пекіні всього за три тижні до російського вторгнення, майже два роки тому. З тих пір Китай різко збільшив імпорт енергоносіїв з Росії.

"Я зацікавлений в отриманні допомоги від Китаю, тому що у Китаю прекрасні відносини з Росією", - сказав Кассіс.

Поки Китай не повідомив, чи візьме він участь у мирному саміті чи ні.

"Ми продовжимо по-своєму просувати мирні переговори і домагатися політичного врегулювання кризи", - заявив представник міністерства закордонних справ Китаю.

Кассіс перебував у Китаї з Вівторка по середу для участі у третьому раунді стратегічного діалогу міністрів закордонних справ Китаю та Швейцарії.

Війна в Україні - позиція Китаю

Китай підтримуватиме Росію в "українському питанні", незважаючи на тиск з боку Заходу. Про це заявив новий міністр оборони Китаю Дун Цзюнь під час відео-зустрічі з главою Міноборони РФ Сергієм Шойгу.

"В останні роки США і Західний світ ізолюють Росію. Рішуче підтримуємо справедливість і надаємо вам підтримку щодо українського питання, незважаючи на те, що США і Європа продовжують тиснути на китайську сторону", – заявив Дун Цзюнь. 

За його словами, Китай не припинить підтримку країни-агресора, навіть не дивлячись на те, що це завдає шкоди оборонному співробітництву Пекіна з країнами Євросоюзу.

Вас також можуть зацікавити новини: