У Чехії відбулися місцеві вибори / Ілюстрація REUTERS

У Чехії 2 і 3 жовтня відбулися вибори до органів місцевого самоврядування. Переконливу перемогу на них здобула партія АНО (ANO, "акція незадоволених громадян") прем'єр-міністра країни Андрія Бабіша.

Читайте такожЧехія удруге вводить надзвичайний стан через COVID-19

Як повідомляє DW, за результатами підрахунку голосів практично у всіх виборчих округах партія Бабіша загалом отримала 22% голосів. У 10 з 13 регіонів країни вона посіла перше місце.

Відео дня

Зазначається, що місцеві вибори розглядаються аналітиками як «репетиція» парламентських виборів у Чехії 2021. Переконлива перемога ANO стала несподіванкою для багатьох експертів, адже протягом тижнів перед голосуванням чеський прем'єр піддавався жорсткій критиці у зв'язку з його антиепідемічними заходами та зростанням числа випадків COVID-19 в країні.

Проте, на думку аналітиків, партії ANO буде складно знайти партнерів для коаліції, щоб призначати своїх членів на посади глав урядів регіонів. Чеська соціал-демократична партія, яка зараз є партнером ANO по урядовій коаліції, змогла здобути лише близько п'яти відсотків голосів.

Найсильнішою опозиційною партією на минулих виборах стала "Партія піратів". Явка склала 38 відсотків.

2 і 3 жовтня в третині виборчих округів в Чехії пройшли також вибори в сенат (верхню палату парламенту). Більшість кандидатів, які вийшли на цих виборах у другий тур, який відбудеться 17 і 18 жовтня, також представляють партію Бабіша.

Більше новин Чехії