У НАТО прокоментували слова Лукашенка / REUTERS

У НАТО спростували твердження президента Білорусі Олександра Лукашенка про концентрацію сил Альянсу біля кордонів країни, а саме в Польщі та Литві.

Офіційний представник НАТО Оана Лунгеску назвала ствердження Лукашенка безпідставними, повідомляє агентство Анадолу.

Читайте такожФейки та антимайдани: письменниця розповіла, чим займаються російські пропагандисти в Білорусі

Відео дня

Вона підкреслила, що Альянс не становить загрози для жодної країни, у тому числі Білорусі.

«У цьому регіоні не фіксується нарощування сил Альянсу. Наша позиція цілком оборонна. Ми прагнемо лише попереджувати ймовірні виклики щодо національної безпеки союзників», - сказала Лунгенску.

Вона закликала керівництво Білорусі поважати основоположні права людини.

Протести в Білорусі і реакція Лукашенка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодні з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками, розгорілася політична криза.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 22 серпня Лукашенко заявив про приведення основних частин Збройних сил в повну бойову готовність і перекидання їх до західних кордонів. Він зазначив, що «ми бачимо серйозне ворушіння військ НАТО в безпосередній близькості від наших кордонів на території Польщі і Литви».