Лукашенко заявив, що передав ФСБ Росії фейкову "перехоплену" розмову Заходу про Навального / фото REUTERS

Президент Білорусі заявив, що фейковий запис нібито "перехопленої" розмови "Берліна і Варшави" про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального містить неопубліковану частину, яка в такій же мірі "здивує" суспільство.

Про це в ефірі радіостанції "Говорит Москва" розповів головний редактор Роман Бабаян, який брав участь в інтерв'ю з Олександром Лукашенком.

За словами журналіста, Лукашенко розповів, що опублікований нібито "перехоплений" запис - лише частина, а всю "плівку" він передав у ФСБ Росії.

Відео дня

"Я дослівно не процитую, але сенс передам зараз. Усі, каже, наді мною почали сміятися, але я вам скажу так: даремно ви наді мною посміялися, це дуже серйозна історія, і це не ми придумали. Ми розгорнули станцію в Гродно (станція радіоелектронної розвідки), вона у нас забезпечена суперсучасною технікою, у нас там працюють суперпрофесійні люди. Ми її перехопили. Це тільки шматочок цієї плівки. У нас є, каже, вся ця розмова, хочете послухати? Ми, звісно, відразу відреагували: звичайно, хочемо, Давайте послухаємо! На це він каже: але тоді попросіть керівника ФСБ Росії, він дасть її вам послухати, тому що я передав цю плівку йому. Але, каже, я можу вам сказати, що це дурниця, це квіточки. Ви навіть не уявляєте, яка у нас є інформація і які ягідки ще попереду", - розповів Бабаян.

Нагадаємо, раніше влада Білорусі опублікували фейковий запис нібито "перехопленої" розмови "Берліна і Варшави" про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Ніяких доказів справжності "перехоплення" і реальності його "учасників" надано не було.

Читайте такожУряд Німеччини назвав фіктивною "розмову Варшави і Берліна" про Навального

Навального отруїли: що зараз відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів із Томська до Москви. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" у крові, сечі та на шкірі Навального.
  • Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів його розробки в 1970-і й 1980-і роки.
  • До групи "Новачок" належить більше сотні різних за структурою отруйних речовин. Найнебезпечнішими з них вважаються "Новачок-5" і "Новачок-7". Вони в вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйна з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати і відчуває дуже сильні болі.