Стан Навального під час транспортування не погіршився / REUTERS

У міністерстві охорони здоров’я Омської області стверджують, що медики не знайшли в сечі російського опозиціонера Олексія Навального отрути, тільки каву та алкоголь.

Заяву обласне МОЗ зробило вже після евакуації політика до Німеччини.

Читайте такожХто такий Олексій Навальний

Відео дня

«Уже сьогодні можна сказати точно, що оксимбутирати, барбітурати, стрихнін, судомні або синтетичні отрути не виявлені. У сечі виявлений алкоголь і кофеїн», – йдеться у заяві.

Російські фахівці виявили на поверхневих змивах з одягу і рук Навального 2-етилгексил дифеніл фосфат – речовину, яка не має токсичної дії та використовується у промисловій хімії при використанні полімерів.

«При цьому дана речовина не знайдена у біоматеріалах пацієнта», – зазначили у відомстві.

У МОЗ Омської області додали, що стан пацієнта перед від’їздом стабілізувався, і що спостерігалася поступова позитивна динаміка.

Навального евакуювали з лікарні Омська до берлінської клініки сьогодні вранці. Ввечері 21 серпня російські медики дозволили перевезти Навального на лікування до Німеччини.

Цьому передував день невизначеності: у п’ятницю вранці лікарі раптом оголосили політика нетранспортабельним і заборонили його перевезення. Пізніше дружина госпіталізованого звернулася особисто до Путіна з вимогою дозволити виїзд.

У затягуванні ухвалення рішення штаб опозиціонера звинувачував Кремль.

Навального отруїли: що наразі відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів до Томська. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • У ЗМІ повідомляють, що Навального могли отруїти оксибутиратом натрію, який викликає галюцинації, неспокій, сплутаність свідомості і патологічне мислення. Навальний після отруєння знаходиться в комі у важкому стані. Його під'єднали до апарату ШВЛ.
  • Правоохоронні органи РФ поки не розглядають версію навмисного отруєння Навального. За даними ЗМІ, Навальний міг збирати матеріал для розслідування про депутатів з партії Путіна.
  • 21 серпня у штабі Навального з посиланням на транспорту поліцію заявили про виявлення в організмі політика небезпечної речовини. Проте у лікарні Омська цю інформацію одразу ж заперечили. 
  • За словами російських медиків, основний робочий діагноз Навального - порушення обміну речовин, яке спровокувало різке зниження рівня цукру в крові.