Навального отруїли "Новачком" / фото REUTERS

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) виявила в зразках крові і сечі російського опозиціонера Олексія Навального сліди фосфорорганічної отруйної речовини з групи "Новачок". 

Про це ОЗХЗ повідомила сьогодні, 6 жовтня, пише DW.

Офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт заявив, що результати, отримані в лабораторіях на замовлення ОЗХЗ, збігаються з даними спецлабораторій в Німеччині, Швеції та Франції.

Відео дня

Після отримання від ОЗХЗ результатів експертизи, уряд ФРН заявив, що будь-яке застосування хімічної зброї є серйозною дією, яка не може залишатися без наслідків.

Також Німеччина знову закликала Росію розслідувати обставини отруєння Олексія Навального.

Читайте такожП'ять країн в ООН закликали Росію розкрити обставини відруєння Навального

Отруєння Навального: що відомо

  • 20 серпня Навальний повертався до Москви з Томська, під час польоту йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. Через два дні його евакуювали з Омська до німецької клініки Charite.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" у крові, сечі і на шкірі Навального. Факт отруєння політика "Новачком" також підтвердили інші експерти.
  • 10 вересня Навальний вийшов з коми.
  • 23 вересня його виписали з клініки Charite. 25 вересня прес-секретар опозиціонера Кіра Ярмиш заявила, що Навальний залишиться у Німеччині до кінця курсу реабілітації.
  • 1 жовтня інтерв'ю німецькому виданню Der Spiegel Навальний заявив, що за спробою його отруєння «Новачком» стоїть особисто президент РФ Володимир Путін. Опозиціонер також повідомив, що має намір повернутися в Росію.
  • Російські правоохоронні органи відмовляються відкривати справу за фактом отруєння Навального.