Найбільший аукціон мистецтва в історії: у США продадуть колекцію співзасновника Microsoft

Всі виручені від продажу кошти будуть пожертвувані на благодійність.

Аукціонний дім Christie's виставить на торги колекцію творів мистецтва, що належали співзасновнику компанії Microsoft Полу Аллену.

Цей аукціон стане найбільшим в історії: загальну вартість картин оцінюють у мільярд доларів, повідомляє Бі-бі-сі.

Колекція включає в себе роботи майстрів епохи Відродження (Боттічеллі), імпресіоністів (Ренуара), а також художників XX століття - Девіда Хокні і Роя Ліхтенштейна. Всього на аукціон, який відбудеться в США в листопаді, будуть виставлені 150 картин, написаних протягом п'яти століть.

З молотка також піде одна з картин серії "Гора Сент-Віктуар" французького художника-постімпресіоніста Поля Сезанна - її вартість оцінюють більш ніж в $100 млн.

Виручені від продажу кошти будуть пожертвувані на благодійність, як хотів того сам Пол Аллен, заявили в Christie's.

Керівник аукціонного дому Гієм Черутті зазначив, що цей аукціон буде унікальним у своєму роді.

"Надихаюча фігура Пола Аллена, надзвичайна якість і різноманітність робіт, а також пожертвування всіх доходів на благодійність - це унікальне поєднання обставин, яке зробить продаж колекції подією безпрецедентного масштабу", - сказав Черутті.

Він зазначив, що мистецтво для Пола Аллена "було важливим як з емоційної, так і з інтелектуальної точки зору".

"Ця колекція відображає різноманітність його інтересів у всій їх загадковості і красі", - сказала сестра Пола Аллена, Джоді Аллен.

Хто такий Пол Аллен

Пол Гарднер Аллен заснував компанію Microsoft разом з Біллом Гейтсом в 1975 році. Аллен пішов зі своєї посади вісім років потому після того, як у нього виявили лімфому Ходжкіна - рідкісну форму раку. Тоді йому вдалося перемогти хворобу.

Після відходу з Microsoft, в 1986 році, Пол Аллен заснував компанію Vulcan разом зі своєю сестрою Джоді. Фірма займалася різними напрямками бізнесу та благодійною діяльністю. У Аллена був багатомільярдний інвестиційний портфель, включаючи технологічні компанії та проекти в сфері нерухомості.

У 2010 році він пообіцяв пожертвувати більшу частину свого статку на благодійність після смерті. На той момент Аллен був 37-ю найбагатшою людиною в світі за версією журналу Forbes зі статком $13,5 млрд.

У 2009 році у Пола Аллена була діагностована Неходжкінська лімфома (ракове захворювання крові), від якої він також вилікувався завдяки хіміотерапії. Однак захворювання повернулося і він помер від його наслідків в 2018 році. Аллену було 65 років.

Як повідомляв УНІАН, 31 липня годинник, який, як стверджується, належав нацистському лідеру Адольфу Гітлеру, пішов з молотка у США за $1,1 млн.

Вас також можуть зацікавити новини: