Німеччина не дозволила Іспанії передати Україні танки: ЗМІ вказали на важливий нюанс

Остаточне рішення іспанської влади щодо передачі танків поки не відомо.

Влада Німеччини заблокувала плани Іспанії передати Україні танки Leopard 2A4.

Як повідомляє Spiegel, Німеччина не погодилася з планами іспанського уряду поставити Україні 40 старих основних бойових танків Leopard 2 німецького виробництва.  Якби Берлін погодився, це був би перший випадок, коли член НАТО поставив бойові танки Україні, зазначає видання.

Але, за даними берлінських урядових кіл, іспанці різко відступили: федеральний уряд Німеччини в телефонних дзвінках попередив іспанців, що цей крок буде відступом від прийнятого всіма західними союзниками (хоча й абсолютно неформального і неофіційного) рішення не постачати Києву танками. 

Як уточнює Business Insider, Мадрид навіть вибачився в Берліні за хвилювання. Зараз мова йде максимум про десять танків, і це рішення теж ще зважується. Крім того, танки 1990-х років настільки занепали, що будуть готові до передачі тільки через багато місяців.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна відправила Україні понад 240 танків і майже 100 одиниць бронетехніки в рамках допомоги для боротьби з російськими окупантами.