Білорусів призвуть вийти на протести через соцмережі / Ілюстрація REUTERS

Білоруська опозиція планує нові масові протести проти режиму Олександра Лукашенка.

Читайте такожКиргизстан та Таджикистан відвели війська та техніку від кордонуПро це заявив колишній міністр культури Білорусі Павло Латушко в інтерв'ю виданню Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), пише DW.

Протести можуть початися 9 травня.

Відео дня

"Через соцмережі я закликаю білорусів вийти на вулиці. Якщо Лукашенко дозволить побити протестувальників 9 травня, він увійде в білоруську історію як фашист", - сказав Латушко.

Опозиціонер заявив, що він сам і інші члени демократичного руху "готові взяти долю країни у свої руки". 

Деякі з них знаходяться в Білорусі, але озвучувати їх імена він не став через загрозу негайного арешту.

Протести в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. По всій країні почалися страйки.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей були затримані, багатьох з них при затриманні і в СІЗО сильно били. Сотні людей постраждали, загинули кілька людей.
  • Європейський Союз не визнав результати виборів президента Білорусі і вважає Лукашенка нелегітимним президентом.
  • 17 вересня Європарламент не визнав перемогу Лукашенка на виборах, водночас визнав Координаційну раду білоруської опозиції тимчасовим представницьким органом білорусів.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що" інавгурація " Лукашенка не означає визнання його легітимності на посаді президента.