Британські військові дивляться на російський корабель / скріншот з відео

Після інформації про те, що російські військові нібито відкрили вогонь по британському есмінцю, видання BBC оприлюднило репортаж з військового корабля Британії HMS Defender.

Кореспондент видання з питань оборони Джонатан Біль, що перебував на борту Defender, повідомив, що заяви, які раніше оприлюднили Росія та Велика Британія, не цілком відповідають тому, що він бачив своїми очима.

На кадрах зафіксовано, як екіпаж есмінця спілкується з російськими військовими, які погрожують відкрити вогонь. Крім того, весь час команда Defender була в стані підвищеної готовності, а екіпаж надяг захисні маски на випадок перестрілки.

"Обстріл" Росією британського військового корабля: що відомо

У середу, 23 червня, російські ЗМІ з посиланням на Міноборони написали про попереджувальні обстріли по британському есмінцю HMS Defender, бо той начебто перетнув «кордон Росії», ввійшли у води біля берегів Криму.

Також у Москві зазначили про кинуті попереджувальні бомби. У відповідь Британія спростувала заяви росіян. Лондон відповів, що ніяких «обстрілів» з боку росіян не було.

В Україні пояснили, що РФ видала свої артилерійські навчання за обстріли британського есмінця. На думку радника з питань інформаційної політики української делегації у ТКГ Арестовича, Москва таким чином хотіла підірвати найбільші з 1997 року військові навчання України й понад 30 країн Sea Breeze у Чорному морі.

Напередодні російське посольство закликало США відмовитися від навчань, бо це начебто «заохочує мілітаристські настрої у Києві».

Британський HMS Defender брав участь у кількох операціях на Ближньому Сході, зокрема у складі протиповітряної оборони Військово-повітряних сил США під час операції проти ІДІЛ у 2014 році.

28 червня у Чорному морі повинні розпочатися найбільші з 1997 року спільні українсько-американські військові навчання Sea Breeze. 

Росія окупувала український Крим у 2014 році, провівши на півострові фіктивний референдум про начебто приєднання до РФ.

Відтоді росіяни перекинули на окуповану територію військову техніку й військових та повсякчас блокують судноплавство у Чорному морі. Країни світу не визнають Крим за Росією.