Ілюстрація REUTERS

З незайманими пляжами, кораловими рифами і 12 гектарами пишного тропічного саду острів Маї в Республіці Фіджі може стати ідеальним місцем, щоб "залягти на дно" і перечекати пандемію коронавірусу. І за кілька мільйонів доларів він може бути ваш.

Острів доступний на ринку нерухомості трохи більше ніж за 4 мільйони доларів. Він може стати однією з морських "схованок", які дуже багаті люди купують останнім часом, щоб втекти від COVID-19. Про це пише Financial Times.

Читайте такожThe Economist: Наступна глобальна катастрофа неминуча, як її пережити?

Відео дня

Південна частина Тихого океану, Карибський басейн і віддалені закутки США і Європи серед найбільш популярних напрямків, згідно з даними агентів з нерухомості, які намагаються задовольнити стрімке зростання попиту на приватні схованки на тлі поглиблення глобальної рецесії. Засновник Platinum Luxury Auctions Тейлор Леснок, який організував онлайн-продаж острова Маї в неділю, сказав, що пандемія змусила людей переоцінити своє життя й дозволити собі речі, про які вони давно фантазували, але стримувалися.

"Володіння островом вже давно вважається престижним і бажаним. Але воно завжди було примхливою мрією. Однак, через COVID-19 така власність починає здаватися все більшій кількості людей більш практичною. Оскільки люди намагаються знайти приватний простір для себе й тримати дистанцію від інших", - пояснив Леснок.

Financial Times зауважує, що не лише райські тропіки з чудовою погодою приваблюють багатіїв. Таємничий покупець минулого тижня купив острів Хорс-Айленд площею 62 гектари, який лежить на південному заході від узбережжя Ірландії. Покупка обійшлася в 5,5 мільйонів євро. Окрім великої головної резиденції на Хорс-Айленді також збудовано шість гостьових будинків, тенісний корт, майданчик для гелікоптера і багато місця для когось, хто хоче дотримуватися максимального соціального дистанціювання під час пандемії коронавірусу.

Читайте такожФранція переходить на черговий етап ослаблення карантину: громадян випустять за кордон

"Очевидно, що в головах цих людей, які можуть дозволити собі таку нерухомість за багато мільйонів євро, зародилася думка, що вони можуть просто втекти й самоізолюватися", - сказав експерт Colliers International Каллум Бейн, який допоміг продати Хорс-Айленд.

Він зізнався, що не знає напевне мотивів покупця. Однак, Бейн зауважив, що острів раніше служив аграрним цілям. Це означає, що новий власник зможе вирощувати для себе продукти й перебувати тривалий час на самозабезпеченні, якщо захоче. Острів розташований неподалік від аеропорту міста Корк. Це теж приваблива деталь для власників приватних літаків.

Але пандемія коронавірусу створила складні перешкоди для мандрів людей, які б хотіли переселитися на острови, навіть для тих, в кого є приватний транспорт. Багато країн включно з Японією, Новою Зеландією й Австралією закрили свої кордони для нерезидентів. Таким чином, багатії часто не можуть навіть оглянути острів, який збираються купити. Новий власник Хорс-Айленду купив його без попереднього огляду. Потенційні покупці острова Маї не зможуть ступити на його територію до завершення покупки.

Читайте такожNewsweek: Японія змогла уникнути високої смертності від COVID-19 без карантину

"Ми продали кілька не таких дорогих островів у Скандинавії й Канаді нещодавно. І покупці лише бачили їх на фото", - сказав німецький бізнесмен Фархад Владі, який продав більше 3 тисяч островів за свою 50-річну кар'єру.

"Але загалом люди хочуть відвідати дорогі острови, перш ніж купувати їх", - додав він.

Владі погодився, що пандемія COVID-19 посилила попит на таку нерухомість. Однак, він зауважив, що дуже багаті зазвичай віддають перевагу оренді таких схованок з міркувань безпеки, особливо якщо вони знамениті люди. Владі також наголосив, що володіти островом - не така вже й недосяжна мрія.

"Не потрібно бути мільярдером, щоб купити острів. Якщо ви можете собі дозволити дуже хороший автомобіль, ви можете купити й таку землю", - сказав він.

Наприклад, невеликий острів біля узбережжя Фінляндії нещодавно був проданий через компанію Vladi Private Islands менш ніж за 100 тисяч євро. Але з іншого боку грецький острів площею 445 гектарів посеред Іонічного моря купили за 45 мільйонів євро.