У США повідомляють про загибель людей під час масових заворушень / REUTERS

У США місцева влада і ЗМІ повідомляють про загибель людей під час масових заворушень і погромів, викликаних загибеллю афроамериканця Джорджа Флойда в результаті дій поліції.

Читайте такожTIME: Армія США боїться, що Трамп використає її проти людей на вулицях

Як повідомляє Associated Press, точний список жертв і обставини їх загибелі уточнюються в безлічі міст, проте вже зараз можна говорити щонайменше про дванадцять загиблих.

Відео дня

Так, в Сент-Луїсі мародери застрелили відставного ветерана поліції – 77-річного чоловіка. Він пропрацював в органах правопорядку 38 років.

В Луїсвілі поліція і Національна Гвардія під час сутички з протестувальниками відкрили вогонь, вбивши власника місцевого ресторану. Примітно, що 53-річний чоловік був відомий у місті тим, що безкоштовно годував поліцейських. Інцидент призвів до звільнення начальника місцевої поліції, ведеться розслідування.

В Окленді федеральний офіцер забезпечував безпеку будівлі суду, коли його з вікна автомобіля застрелили невідомі.

В Індіанаполісі на вихідних в ході заворушень вбили двох людей. Один з них – Кріс Біті, спортсмен, колишній нападник команди Університету Індіани з футболу. Другий загиблий, 18-річний юнак загинув у ту ж ніч, що і Біті.

В Дейвенпорті поліція розслідує вбивство 22-річної Італії Келлі, і ще одного чоловіка, якого знайшли неподалік. Зазначається, що Келлі та її друг перебували на акції протесту, коли він став некерованим. Коли почалася стрілянина, вони спробували виїхати на машині, але куля вразила дівчину в спину.

У Міннеаполісі застрелили 43-річного Келвіна Л. Хортона (вважається, що це перша зафіксована під час заворушень смерть), в Омасі - 22-річного афроамериканця Джеймса Скарлока, в Детройті був убитий 21-річний чоловік і ще дві людини загинули в передмісті Чикаго.

Як повідомляв УНІАН, 25 травня в Міннеаполісі 46-річний афроамериканець Джордж Флойд помер після затримання поліцією міста. Один з копів придавив його шию коліном, попри те, що Флойд кілька разів повторював, що задихається. Врешті-решт він втратив свідомість, а згодом помер. Чотирьох поліцейських вже звільнили. Головному підозрюваному висунули звинувачення у вбивстві з необережності. Щодо інших ще тривають слідчі дії.

Очевидці зняли затримання на відео, яке розлетілося по країні і викликало хвилю обурення. Масові протести охопили десятки штатів, вони супроводжуються заворушеннями і сутичками з поліцією. Проти мітингувальників застосовують сльозогінний газ і гумові кулі. Подекуди демонстранти підпалюють машини, грабують магазини і офіси. Відомо про постраждалих з обох сторін. У багатьох штатах запровадили комендантську годину. Для врегулювання ситуації на вулицю вивели Нацгвардію.