Кіпр блокує санкції ЄС проти Білорусі / фото ua.depositphotos.com

Кіпр блокує прийняття Євросоюзом санкцій проти Білорусі за порушення на президентських виборах і насильство щодо протестувальників, незгодних з їхніми результатами.

Як пише видання Frankfurter Allgemeine із посиланням на свої джерела, Кіпр вимагає ввести аналогічні санкційні заходи проти Туреччини.

Нікосія хоче ввести санкції проти Анкари через її плани щодо видобутку природного газу в Східному Середземномор'ї неподалік від берегів острова Кіпр. Як зазначає Frankfurter Allgemeine, Кіпр і Греція давно закликають ЄС більш жорстко реагувати на ці дії Туреччини, вважаючи їх незаконними.

Відео дня

Читайте такожПісля країн ЄС у Білорусі приїхали додому до письменниці Алексієвич, щоб захистити її від арешту (фото)

Як пише німецьке видання, наприкінці серпня міністр закордонних справ Кіпру Нікос Христодулідіс на засіданні глав МЗС ЄС побічно пригрозив ветувати санкції. "Ми не хочемо, щоб були подвійні стандарти", - сказав він, відповідаючи на питання, чи погодиться його країна на санкції проти Білорусі без нових санкцій проти Туреччини.

При цьому, в середині серпня голови МЗС країн ЄС висловили принципову підтримку введенню обмежень проти режиму Лукашенка за порушення на виборах президента й силові дії проти опозиції.

За цей місяць в ЄС працювали над списком білоруських чиновників, щодо яких повинні будуть ввести санкції. Всього в списку - близько 40 осіб. За даними ЗМІ, одним із головних питань, над яким сперечалися в Європі - чи вводити персональні санкції безпосередньо проти Олександра Лукашенка.

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, які не згодні з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.