Президент Молдови відповіла на "уколи" РФ через "Кримську платформу"

Майя Санду запевнила, що відносини між Молдовою та Україною не змінилися.

Президент Молдови Майя Санду відповіла на закиди Російської Федерації щодо її участі в українському міжнародному саміті "Кримська платформа". Вона вказала, що Молдова підтвердила свою підтримку Україні.

Про це повідомляє видання "Комерсант".

"Моя присутність на Кримській платформі - це додаткове підтвердження прихильності Молдови принципу територіальної цілісності, незалежності держави Україна. Наша позиція тут не змінилася: ми поважаємо територіальну цілісність України, і це взаємно", - заявила президент Молдова.

За її словами, на саміті СНД обговорювалися питання, які є прерогативою уряду, тому був присутній прем'єр-міністр Гаврилиця.

Читайте такожМолдова вперше за 30 років незалежності купила газ не у Росії"Нам важливий прагматичний діалог у цьому форматі (СНД - ред.), що у нас відкрита зовнішня політика і що нам дуже цікава ця платформа, тому що дає можливість просування наших економічних торговельних відносин з країнами-членами СНД. Чому вона брала участь? Тому що в уряду найбільші прерогативи в торговельно-економічних відносинах. Тут в уряду більше прерогатив, ніж у мене", - підсумувала Санду.

Нагадаємо, що 21 жовтня в Росії пригрозили Молдові "врахувати" в подальших відносинах участь Санду в "Кримській платформі".

Саміт Кримської платформи

23 серпня в Києві глави делегацій понад 40 країн і міжнародних організацій почали міжнародну "Кримську платформу"з метою мирного припинення російської окупації на півострові.

За підсумками саміту учасники прийняли спільну декларацію, в якій надається однозначна оцінка незаконним і агресивним діям Російської Федерації. Декларація фіксує наступні тези: невизнання незаконної анексії Криму Росією; зобов'язання розглянути додаткові політичні, дипломатичні обмежувальні санкції щодо Росії у разі подальшої агресії; об'єднання зусиль усіх країн-учасниць платформи для зміцнення безпеки і стабільності в Чорноморському регіоні.

Крім того, вперше на міжнародному рівні Російська Федерація визнана державою-окупантом і, відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, вона повинна негайно припинити порушення прав людини в окупованому Криму, забезпечити вже зараз безперешкодний доступ до Криму для міжнародних гуманітарних і правозахисних організацій.

Також в кожній країні буде визначено уповноважену особу, яка буде співпрацювати з офісом "Кримської платформи".