"Зробить як Путін": опозиціонер спрогнозував неочікуваний маневр Лукашенка

Опозиціонер оцінив тактику режиму Лукашенка.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко може тимчасово передати владу якійсь довіреній особі, як це зробив Володимир Путін, передавши на одну каденцію (з 7 травня 2008 до 7 травня 2012 року) президентську посаду Дмитру Медведєву.

Читайте такожThe Guardian: У Білорусі банкам наказали блокувати гроші учасників протестів

Таку думку висловив в ефірі телеканалу "Україна 24" член Координаційної ради білоруської опозиції Андрій Курейчик. Він припустив, що президентську посаду тимчасово може обійняти нинішній голова уряду або "хтось з силовиків".

Оцінюючи обіцянку Лукашенка провести нові вибори, Курейчик сказав: "Вибори за системою Лукашенка - це не вибори, а імітація. Так було останні 26 років. Він обіцяє нову конституцію, згідно з якою, мабуть, буде ще більш посилена його влада. І цю владу він збирається комусь передати. Підозрюю, що під цією операцією "вибори" буде спроба передати владу, як свого часу Путін передав Медведєву - комусь довіреному з його власного кола. Я думаю, що на це може піти нинішній прем'єр-міністр Білорусі або хтось із силовиків, хто пообіцяє Лукашенку безпеку і втримати його систему влади".

Опозиціонер додав, що режим Лукашенка "остаточно звіріє і переходить до репресій, які пов'язані з небезпекою для життя громадян".

"У такому випадку і ООН, і Європа, і новий президент США Байден реагуватимуть значно жорсткіше, ніж до цього. Лукашенко намагається виправдатися, що навколо вороги, світова змова і "кольорові" революції. Але він просто втратив популярність серед громадян, і громадяни хочуть його змінити. А він тримається за владу і застосовує для цього апарат неймовірного насильства", - заявив він.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що гарантує проведення нових виборів у країні, "якщо цього захоче народ".

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка не легітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.