Білоруські "дембелі" - на стороні народу / Скріншот з відео

У Білорусі демобілізовані бійці силових формувань запустили флешмоб: вони викидають свою форму і знаки відмінності в сміттєві баки.

Читайте такожУ Вітебську голова віборчої комісії після появи аудіодоказу визнав фальсіфікацію на Користь Лукашенка (відео)

Таким чином військові намагаються «присоромити» своїх товаришів, жорстоко розганяють мирні акції протесту по всій країні, а також демонструють солідарність з народом.

Відео дня

Подібні відео записали, зокрема, представники бригади спецназу внутрішніх військ (ВЧ 3214), яка була залучена до придушення протестів.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів. Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати. Вночі сталися нові сутички протнстувальників з силовиками - люди намагались встановити барикади та кидали в ОМОНівців петарди. Співробітники ОМОНу, використовували гумові кулі та світошумові гранати.
  • 12 серпня протести продовжуються, силовики масово затримують протестувальників.