Глава МВС Білорусі вибачився за травми "випадкових людей" / REUTERS

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв вибачився за травми, нанесені силовиками «випадковим людям» в ході жорстокого розгону акцій протесту.

Читайте такожНа протестах в Білорусі помер хлопець: його запхали в автозак, а потім відправілі у псіхлікарню

«Я беру відповідальність і перепрошую за травми випадкових людей на протестах, які потрапили під роздачу», - цитує його заяву «Ехо Москви».

Відео дня

За словами Караєва, міліція має швидше відпускати затриманих.

Караєв також заявив, що за три доби «було скоєно 11 свідомих наїздів на правоохоронців». Ці епізоди він назвав замахами на вбивство і запропонував «уявити реакцію товаришів цих військовослужбовців».

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів. Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, в СІЗО. Згодом стало відомо, що вона поїхала в Литву.
  • 11 і 12 серпня по всій Білорусі проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли їх і проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати і гумові кулі. На сьогодні відомо про щонайменше двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, низка країн закликала Мінськ зупинити насильство.