Силовики в Мінську затримують протестувальників / REUTERS

У мінському СІЗО на вул. Окрестіна до арештованих учасників протесту застосовуються тортури.

Про це в ефірі каналу "Україна 24" розповів кореспондент "Радіо Свобода" Валерій Калиновський, коментуючи масову акцію протесту біля стін слідчого ізолятора.

Читайте такожУ Білорусі анонсували масштабне блокування доріг

Відео дня

"Біля СІЗО зібралися переважно жінки, родичі прийшли, вони хочуть знати, що відбувається з їхніми рідними. Правозахисники кажуть про тортури, в камерах по 50 людей, їх не годують, не дають воду, б'ють, про це багато свідчень. На думку правозахисника Олеся Беляцького, те, що відбувається в білоруських тюрмах - це концтабір. 6 тисяч затриманих ніде розмістити", - сказав журналіст.

Офіційні органи, за словами Калиновського, запевняють, що все відбувається в рамках закону.

"Я цікавився у спікера МВС Чемоданової про умови утримання, вона каже, що все нібито проходить відповідно до норм. Але правозахисники й родичі вимагають надати інформацію. У людей увірвався терпець, хоча стіни СІЗО вони штурмом не зможуть взяти", - сказав журналіст.

Калиновський також не виключив, що ввечері у Білорусі знову відключать інтернет.

"Після трьох днів блекауту, коли не було ніякого інтернету, соціальних мереж, і навіть картки в магазинах не працювали, зараз все з'явилося. Тільки деякі перебої з незалежними сайтами, тому вони працюють у "Телеграмі". Але ввечері знову можуть заблокувати, тому що вечорами починаються акції", - сказав Калиновський.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.