26-річна Аліна вперше вийшла на протести / скріншот з відео

26-річна уродженка Мінська Аліна Круз на акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка вимовила відвертий монолог, який вразив користувачів мережі.

Журналістам видання TUT.by дівчина зізналася, що до цього жодного разу не виходила на акції протесту, але події в країні не змогли її залишити байдужою.

Читайте такожУ Білорусі анонсували масштабне блокування доріг

Відео дня

«Як можна залишатися вдома, коли відбуваються такі події? У мене повинно бути сьогодні свято, у мене День народження. Мені 26. Але як я можу святкувати? У мене тільки біль на душі», - сказала Аліна і розплакалася.

Також дівчина зізналася, що «без інтернету було дуже страшно, а ще страшніше, коли інтернет з'являється, і ти бачиш, що відбувається».

"Я знаю, що мене затримають, швидше за все поб'ю, можливо, дадуть штраф, але якщо б я не вийшла, мене б це не врятувало", - вважає вона.

Дівчина виросла на Пушкінській / скріншот з відео

У короткому інтерв'ю журналістам видання «Наша Ніва» Аліна розповіла, що виросла в районі, де відбувалися запеклі сутички протестувальників з міліцією.

«Це мій район. Я тут виросла. Ця вулиця, по якій я ходила маленька. І коли я бачу, що тут гранатами кидаються в людей, у мене в голові просто це не вкладається. Я така боягузка, але навіть я не можу більше сидіти вдома», - зізналася вона і знову розплакалася.

Дівчина вийшла з плакатом, на якому було написано: «Сьогодні у мене День народження. Я загадала бажання, щоб нікого більше не вбили. Ми мирні люди! Досить насильства, прошу!».

Читайте також"У нас пекло": мешканка Мінська емоційно розповіла про сітуацію в Білорусі

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестуючих. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.