У Білорусі починається нова хвиля протестів / фото Reuters

У Білорусі найближчої неділі відбудеться масштабний марш проти влади, до цього в країні буде проходити страйк.

Про це повідомляє опозиційний Телеграм-канал Nexta.

Автори вказують, що напередодні влада продемонструвала "безглузду жорстокість", застосувавши водомети з фарбою, стрілянину, побиття і провокації проти протестувальників.

Відео дня

"Але народ показав, що готовий боротися стільки, скільки буде потрібно. Хунта може провести хоч 1000 закритих інавгурацій, це нічого не змінить", - переконані автори.

Співробітників держпідприємств закликали найближчі два дні провести в режимі страйку.

"Вся країна - страйк: четвер і п'ятниця-національний страйк! Робочим колективам всіх держ. підприємств знову час показати себе. Вас, як завжди, будуть залякувати, але жити в повному безправ'ї ще страшніше. При цій владі у вас і ваших дітей все одно немає майбутнього, кожен тиждень незаконної влади буде добивати економіку", - йдеться в повідомленні.

Плануються блокування трас водіями та пішоходами в різних районах міст. Також білорусів закликали не платити податки і комуналку, забирати вклади з банків і не купувати продукцію держпідприємств.

Читайте такожУ Мінську відбулися жорсткі затримання протестувальників: людей розігнали водометами та застосували сльозогінний газ (фото, відео)

"Заряджайте всіх своїх друзів і знайомих виходити на марш в найближчу неділю. Ми ясно покажемо всій Білорусі і світу, що щуряча хунта не має ніякого відношення до нашого народу", - закликали організатори.

Протести в Білорусі та інавгурація Лукашенка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції до білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася інавгурація Лукашенка.
  • Глави МЗС більшості європейських країн заявили, що вважають результати виборів у Білорусі нелегітимними.
  • У різних містах Білорусі 23 вересня після інавгурації Олександра Лукашенка громадяни вийшли на масові протести, наймасштабніші відбулися в Мінську. Там майже відразу почався силовий розгін акцій і затримання.