Офіційно в Білорусі повідомлялося про три жертви протестів. / REUTERS

В ООН заявляють, що в Білорусі під час протестів загинули чотири людини.

Про це повідомляє Tut.by із посиланням на Управління з прав людини ООН.

«Підтверджено загибель четвертої людини під час протестів», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожПротестувальники в Білорусі створили живий "ланцюг покаяння", розтягнувшись на 13 кілометрів (відео)

Прес-секретар Верховного комісара ООН з прав людини Ліз Тросселл зазначила, що велика частина з кількох тисяч чоловік, які, як повідомляється, були затримані у зв'язку з протестами, наразі звільнені.

«Але ми як і раніше серйозно стурбовані тим, що, за повідомленнями, все ще перебувають під вартою понад 100 осіб, у тому числі приблизно 60 осіб, звинувачених у серйозних злочинах, які можуть бути засуджені до суворого тюремного ув'язнення в зв'язку з їх участю в переважно мирних демонстраціях», - підкреслила вона.

При цьому в Управлінні з координації гуманітарних питань висловили особливу стурбованість тим, що доля і місцеперебування як мінімум восьми осіб залишається невідомою. Усі вони зникли після початку протестів 9 серпня.

«Ми нагадуємо владі Білорусі про абсолютну заборону тортур і повторюємо заклик до негайних, ретельних, незалежних і неупереджених розслідувань усіх тверджень про порушення прав людини. До них входить загибель чотирьох осіб внаслідок травм, отриманих під час акцій протесту. Жертви мають право на відплату», - додала Тросселл.

Протести в Мінську: що було раніше

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, сталися сутички з силовиками.
  • За даними МВС Білорусі, було затримано близько 7 тис. учасників акцій. 13 серпня ввечері їх почали випускати з ізоляторів. Офіційно в Білорусі повідомлялося про три жертви протестів.

  • Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуація в Білорусі розхитують ззовні. 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенка заявили, що вони з Путіним мають намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 19 серпня у ЄС заявили, що не визнають президентські вибори в Білорусі. Паралельно Захід готує пакет санкцій проти осіб, причетних до розгону протестуючих і вбивств.
  • 20 серпня в Білорусі відкрили справу про захоплення влади опозицією.
  • У Білорусі пригрозили Євросоюзу у відповідь заходами через нових санкцій.