Протести в Мінську / фото REUTERS

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій виступив з ініціативою провести надзвичайний саміт Європейського Союзу в зв'язку з протестами в Білорусі після виборів президента.

Відповідна заява з'явилася на сайті польського уряду.

"Польща несе відповідальність за своїх найближчих сусідів. Тому прем'єр Матеуш Моравецкій в листі голові Європейської ради Шарлю Мішелю і голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйен закликав організувати надзвичайний саміт ЄС у зв'язку з подіями в Білорусі", - зазначено в повідомленні.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. Дострокове голосування почалося ще 4 числа, а завершилося о 20:00 в неділю.

Читайте такожЛукашенко зробив першу заяву после протестів у Білорусі

Після публікації даних екзит-полу, згідно з якими переміг Лукашенко, тисячі жителів по всій країні вийшли на стихійні акції протесту, відбулися сутички з силовиками. Силовики стріляли в протестуючих гумовими кулями, кидали світло-шумові гранати і били людей. Як мінімум одна людина загинула, понад 200 були затримані.

Вранці в понеділок, 10 серпня, в Центральній виборчій комісії Білорусі заявили, що Олександр Лукашенко набирає на виборах 80,23%. Штаб кандидата в президенти Білорусі Світлани Тіхановської вирішив не визнавати попередні результати виборів.

На події в Білорусі вже відреагував президент України Володимир Зеленський і депутати Верховної Ради.