Володимир Бурко звернувся до військовослужбовців Білорусі / Скріншот з відео

Журналіст Володимир Бурко, який вів на держканалі «Білорусь 1» військову програму «Арсенал», звільнився на тлі протестів в Білорусі і записав звернення до військовослужбовців.

Читайте також"Сьогодні мені 26, и я загадала, щоб Нікого больше не вбили": минулого дівчини з Мінська враз ятір

Своє відеозвернення Бурко оприлюднив у Facebook.

«5 років я негласно був медійним обличчям міністерства оборони республіки Білорусь ... 5 років я з дуже серйозним обличчям розповідав про те, що наша армія найзвитяжніша і найсильніша, військова техніка найсучасніша, а весь вищий офіцерський склад - приклад для наслідування ...» , - зазначив ведучий.

«Я ніколи б, навіть в найстрашнішому сні, не подумав, що солдати і техніка, про які я розповідав, можуть бути застосовані проти свого народу ... Проти мирного населення країни, проти жінок і не дай Бог, дітей.

Я хочу звернутися до військових: солдат та офіцерів. Ви чекаєте наказу. Ви прекрасно усвідомлюєте, яким буде цей наказ і швидше за все розумієте, якими будуть наслідки для білорусів, які просто хотіли справедливості, а отримають від вас кулю...», - заявив Бурко.

«Схаменіться, поки не пізно ... Донесіть раді безпеки і своєму керівництву, що ваші методи і методи суміжних структур є варварськими і антигуманними... Я прошу Вас прийняти вірне рішення, рішення, яким ми, білоруси будемо пишатися, тому що поки тільки наростає ненависть від того, що ми бачимо...», - уклав він.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів. Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати. Вночі сталися нові сутички протнстувальників з силовиками - люди намагались встановити барикади та кидали в ОМОНівців петарди. Співробітники ОМОНу, використовували гумові кулі та світошумові гранати.
  • На денні протести в Мінську 12 серпня вийшли родичі затриманих, підприємці і сотні жінок в білому. Увечері почалися нові масові затримання.