У Мінську масово затримують людей / REUTERS

Мешканка Мінська Лілія Ахремчик, яка бере участь в протестах проти фальсифікації результатів виборів президента, розповіла, що відбувається в місті та республіці загалом.

Про це вона написала в Facebook, відзначивши на самому початку, що в Білорусі великі перебої з роботою інтернету.

Читайте такожКоли дім більше не фортеця: в Мінську силовики цілилися по вікнах будинків й потрапили на відео

Відео дня

"Рєбята, у нас пекло. Ніхто не очікував і не був готовий до такого. Лукашенко розв'язав війну проти білоруського народу. Я не знаю, чим і як ОМОНу промивають мізки, може, і справді розповідають про якісь іноземні вторгнення, але вони поводяться, як звірі, і навіть гірше ", - зазначила вона.

За словами жінки, люди виходять на мітинги по всій країні - в містах і містечках. Ці акції протесту носять мирний характер, проте у відповідь силовики використовують світлошумові гранати, стріляють гумові кулі, які розривають тіло, газ, заливають з водометів.

"Люди просто стоять, плескають і скандують  "Живе Беларусь". А потім налітають омонівці. Як ці тварюки б'ють своїх же співгромадян! Люди, це так страшно !!!! В них немає ні краплі жалості, нічого людського, це фашизм чистої води. Вони нападають вп'ятьох-вшістьох на людину і калічать її", - пише мінчанка.

Вона додала, що силовики б'ють всіх, не звертаючи уваги на вік і стать.

Читайте також"Чи не зможемо посміхатися з екранів": двоє білоруських телеведучих вірішили звільнитися на тлі протестів у країні

"Вони хапають і б'ють людей у дворах, взагалі не заморочуючись законністю і причетністю людей. Просто всіх підряд хапають. І при цьому говорять:" Хотіли змін? Отримуйте!". Одній дівчині в бусі омонівець відбивав кисті рук і примовляв: "Все одно нікому скаржитися". Іншу дівчину тягли за волосся по землі. Вони б'ють і кидають в автозаки дітей !!! Схоже, їм дали абсолютний карт-бланш. Кажуть, з дня на день введуть комендантську годину ", - написала вона.

Лілія Ахремчик також розповіла, що медикам намагалися заборонити надавати допомогу активістам і виїжджати на виклики без міліції, але ті пручаються.

"Люди, будь ласка, не вірте ніякій пропаганді, серед нас немає бойовиків. Люди з підручних засобів споруджують барикади, щоб захиститися від гранат і куль. Вчора був бій на Пушкінській - Спортивній - Кам'яній гірці та в районі супермаркету Рига, в попередню ніч, після виборів - на Стеллі й у центрі. Люди приходять з голими руками, а їх знищують! Лукашенко розв'язав геноцид проти свого народу! Водночас по БТ крутять ролики, як прекрасно пройшли вибори і як підлітки по наведенню Нехта (телеграм-каналу, - УНІАН) організовують бійню. Ми не підлітки! Люди приходять цілими сім'ями. Поруч зі мною вчора стояла жінка 58 років", - емоційно зазначила жінка.

Читайте такожУ Білорусі знову з'явився інтернет - ЗМІ

Рівень підтримки Олександра Лукашенка на виборах жінка оцінила від 5% до 13% - саме стільки вийшло на дільницях, де чесно рахували голоси. Вона також розповіла, що неофіційні дані говорять про вісьмох загиблих протестувальників по країні.

Протести в Мінську: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Вони показали, що Світлана Тихановська нібито поступилася Лукашенку, який посів перше місце (понад 80% голосів).
  • Починаючи з вечора 9 серпня в Мінську та інших містах проходять масштабні мітинги проти фальсифікації результатів виборів. Силовики масово затримують активістів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала Лукашенка до переговорів. Пізніше вона виїхала до Литви.
  • Протести в Мінську та інших містах Білорусі тривають вже три дні. Повідомляється про сотні постраждалих.