Дональд Трамп / REUTERS

Агенти спецслужб США супроводили президента Дональда Трампа у бункер, коли сотні учасників протесту зібралися біля Білого дому. Деякі з розлючених людей кидали каміння і штовхали барикади поліції.

Як пише Associated Press, бункер був збудований для надзвичайних ситуацій, таких як теракти. Неназваний республіканець розповів виданню, що Трамп просидів у ньому близько години. Чиновник адміністрації на умовах анонімності підтвердив, що президент США ховався від протестів у бункері в п'ятницю.

Читайте такожNew York Times: Міннеаполіс у вогні після смерті афро-американця під час арешту (фото)

Відео дня

Раптове рішення спецслужб супроводити президента в захищене приміщення підкреслює розгубленість в Білому домі. Впродовж вихідних тут добре чули вигуки демонстрантів у сквері Лафаєт неподалік. Агентам спецслужб і американським правоохоронцям важко стримати натовпи.

Протести в США спалахнули після загибелі афроамериканця Джорджа Флойда. Він помер після того, як білий поліцейський з Міннеаполіса став коліном на його горло. Протести у Вашингтоні стали насильницькими і, схоже, застали місцеву поліцію зненацька. Через це у Білому домі був запроваджений найвищий рівень тривоги з часів терактів 11 вересня 2001 року.

"Білий дім не коментує протоколи безпеки й рішення", - сказав виданню прес-секретар Джад Дір.

Неназваний республіканець розповів Associated Press, що Трамп і його сім'я були вражені розміром і розлюченістю натовпу. Наразі не відомо, чи перша леді Меланія Трамп і 14-річний син президентської пари Баррон теж були доставлені в бункер. Згідно з протоколом таємної служби Білого дому, всі особи під її захистом повинні бути доставлені в підземне сховище. Трамп говорив своїм радникам, що боїться за свою безпеку. При цьому, він в приватних і публічних розмовах хвалив роботу таємної служби.

Читайте такожПротести в США: Трамп збирається визнати антифа-рух терористичною організацією

В суботу Трамп вирушив у Флориду, щоб стати свідком запуску першого з майже десятиліття американської пілотованої місії NASA і SpaceX. Після події він повернувся у Білий дім, який був фактично в осаді. Натовп демонстрантів зібрався за лічені метри від особняка й лишався там цілу ніч.

Останніми днями охорона Білого дому була посилена за рахунок Національної гвардії США, а також додаткового персоналу таємної служби і федеральної поліції. В неділю Департамент юстиції відправив членів Служби маршалів США і агентів Управління боротьби з наркотиками в якості підкріплення для сил біля Білого дому.