Світлана Тихановська відреагувала на слова Путіна про формування "силового резерву"/ фото REUTERS

Лідер об’єднаної опозиції Світлана Тихановська каже, що ніяких підстав для військової допомоги Лукашенку з боку Росії не буде.

Про це вона розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

Вона зауважила, що в Білорусі – мирні протести, проте не виключила провокацій від чинної влади.

Відео дня

«Я не думаю, що Володимир Путін може промовити слова, які нічого не значать. Але ми розуміємо, що приводу для введення якої-небудь «допомоги», ОМОНу або ще когось не буде. Бо в нас суто мирні протести, ніхто з білоруських людей не хоче силового вирішення питань. Ми розуміємо, що можуть бути такі приховані провокації з боку влади, щоб дати поштовх, щоб люди розчарувались, щоб силу почати застосовувати. Але це все провокації, білоруси не хочуть ніяких силових методів», – сказала вона.

За словами Тихановської, «причин для допомоги у вигляді якихось силових рішень з боку Росії немає».

«Це наша внутрішня проблема, внутрішні питання, яке білоруси обов'язково вирішать за білоруськими правилами», – наголосила політик.

Що було раніше

Путін підтвердив формування у Росії резерву силовиків на прохання Олександра Лукашенка. Правоохоронні органи РФ хочуть задіяти для придушення демонстрацій у разі посилення протестного руху.

«Але ми домовились також, що він не буде використаний доти, доки ситуація не буде виходити з-під контролю», і доки «екстремістські елементи», «прикриваючись політичними гаслами, не перейдуть певні межі, не приступлять просто до розбою, не почнуть підпалювати автомобілі, будинки, банки, не намагатимуться захоплювати адміністративні будівлі тощо», – заявив в інтерв’ю Россия 24 Путін.

У відповідь Координаційна рада опозиції заявила, що вважає недопустимим формування на території РФ або іншої держави озброєних угрупувань для використання на території Білорусі: це суперечить міжнародному праву і консолідованій позиції білоруського народу.

Що відбувається у Білорусі: хронологія протестів

REUTERS
  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулись зіткнення з силовиками.
  • 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк. У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох із них під час затримання та в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня затриманих почали відпускати. Європейський Союз не визнає результатів виборів президента Білорусі.
  • 16 серпня у Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".