Олександр Лукашенко / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко використає затримання російських найманців з ПВК "Вагнер" для нагнітання паніки перед виборами, проте на реальне загострення відносин з Росією не наважиться.

Таку думку висловив в ефірі телеканалу "Україна 24" голова білоруського руху "За свободу" Юрій Губаревич.

"Я думаю, в цій справі Олександр Лукашенко буде спиратися на думку, яку він отримає з Кремля. Навряд чи він захоче загострювати ситуацію, тому що вона і так загострилася. Хоча російська сторона поки демонструє нейтральне ставлення і заявляє, що так, дійсно ці люди могли перебувати на території Білорусі, але вони слідували транзитом до третьої країни, але очевидно, що це їхні люди, і за них Олександру Лукашенку доведеться відповісти, якщо щось буде відбуватися, неузгоджене з Кремлем", - сказав Губаревич.

Відео дня

За його словами, Лукашенко не очікував такого підступу від "союзника", хоча їхні відносини вже давно прохолодні.

Читайте такожБілоруський опозиціонер про затримання "вагнерівців": це "колгоспний спектакль" за участю Путіна

"Але, швидше за все, це нагнітання атмосфери перед виборами. Згадаймо інші політичні кампанії або кризи, навіть недавні - 2017 рік, масові виступи в Білорусі. Там теж був виявлений джип з бойовиками, які проривалися через кордон Білорусі з боку України з тротилом, боєприпасами. Через пару місяців цей джип "випарувався" і більше ніде не фігурував", - нагадав білоруський політик.

Губаревич припустив, що Лукашенко спробує повісити на "вагнерівців" диверсії напередодні дня виборів, "хоча в завдання цієї групи таке не входило".

Як повідомляв УНІАН, 29 липня співробітники правоохоронних органів Білорусі затримали поблизу Мінська 32 російських бойовиків з "ПВК Вагнера" і ще одну людину на півдні країни. За повідомленням ЗМІ, серед них були і ті, хто воював проти України на Донбасі.

За даними правоохоронних органів Білорусі, надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. При собі кожен росіянин мав невелику ручну поклажу, і на всіх - три великі важкі валізи, завантаження яких в транспортний засіб здійснювали кілька чоловіків.

Білоруська влада стверджує, що затримані пов'язані з "Приватною військовою компанією Вагнера". Стосовно них вже порушено кримінальну справу про підготовку терактів, вони дають свідчення.

Білорусь попросила українську владу перевірити причетність затриманих під Мінськом більше 30 росіян до скоєння злочинів в Україні.

У Кремлі заявили, що Росія не визнає українське громадянство затриманих в Білорусі бійців "Приватної військової компанії Вагнера", а самих військових компаній в Росії юридично немає.